Mici și delicate bijuterii culinare, aceste mini tarte cu vanilie și fructe ce pot colora frumos un platou cu prăjituri festive.
Printre prăjiturile cu foi pe dosul tăvii și cele cu blaturi de pandișpan, își fac loc, cu succes și aceste delicioase mini tarte.
Este ideal să avem diversitate de gusturi, forme și culori pe un platou cu prăjituri. Iar aceste mini tarte sunt și aspectuoase și gustoase și, mai ales, răcoroase. Dacă nu aveți acele forme de mini tarte, puteți apela la formele de brioșe, sau de savarine.
Mai găsiți pe blog și o rețeta de mini tarte cu cremă de lapte condensat și ciocolată.
Și tot din aceeași categorie vă mai recomand și rețeta de mini tarte cu cireșe.
Rețeta de mini tarte cu vanilie și fructe
Rețeta de față face parte din colecția rețetelor de la prieteni. Am primit-o de la Maria Bichis căreia îi mulțumesc tare mult. Pe lângă faptul că Maria a testat foarte multe rețete de pe blog, s-a gândit să împărtășească cu noi și din rețetele sale.
Aluatul de mini tarte este cel clasic, cu unt, ouă și făină. Crema cu care sunt umplute coșulețele este cu amidon și vanilie, iar ca fructe a optat pentru zmeură, afine și kiwi. Puțin tort gelee transparent pe deasupra conferă luciu și fixează fructele peste cremă.
Vă invit să testați și voi rețeta, că tare bine arată mini tartele! Puteți opta pentru fructe din compot, dacă vă lipsesc fructele proaspete.
Voi reveni și eu cu o recenzie după ce testez rețeta. Însă, cred că voi opta pentru crema de lămâie că este preferata noastră.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
Pentru aluat de mini tarte:
- 500 gr făină
- 250 gr unt
- 120 gr zahăr
- 2 ouă
- 2 linguri apă rece
Pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 50 gr amidon
- 150 gr zahăr
- 2 gălbenușuri
- 1 păstaie de vanilie
- 250 gr unt cu peste 80% grăsime
- 30 gr zahăr vanilinat
MOD DE PREPARARE
Pentru aluatul de mini tarte se cerne făina într-un bol și se amestecă cu sarea. Gălbenușurile se amestecă bine cu zahărul până acesta se diluează. Se adaugă peste făină, împreună cu untul rece, tăiat în cuburi. Se amestecă rapid cu vârfurile degetelor, adăugând și apa rece pentru a se omogeniza aluatul. Aluatul rezultat se împachetează în folie și se lasă la odihnit 15-20 de minute, la loc răcoros. Între timp, se pornește cuptorul la 180 de grade.
Apoi se împarte în biluțe care se pun în formele de mini tarte unse cu puțin ulei. Se modelează biluțele de aluat în interiorul formelor până îmbracă uniform și baza și pereții laterali. Se decupează hârtii de copt și se așază în interiorul aluatului de mini tarte. Apoi se umplu cu boabe de fasole, orez, sau năut.
Se dau la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
După acest interval se scot hârtiuțele cu boabe din interior și se mai lasă aluatul la copt 6-8 minute, pentru a se rumeni și la interior.
Pentru crema de vanilie se amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul. Se diluează cu lapte rece, se adaugă amidonul și se amestecă până se omogenizează. Se adaugă interiorul păstăii de vanilie și se fierbe crema la foc mediu, amestecând continuu până se îngroașă.
Se așază peste cremă, direct la contact o folie de prospețime și se lasă la răcit. Când este complet rece, se spumează untul moale cu zahărul vanilinat și se încorporează, treptat, în cremă.
Se umplu formele de mini tarte cu crema de vanilie și se așază fructe deasupra.
Peste fructe se întinde un strat subțire de tort gelee, pregătit conform instrucțiunilor de pe pachet.
Spor la preparat mini tarte cu vanilie și fructe și poftă bună la savurat!