Pentru că am folosit caramel și la foi și la cremă, a primit denumirea de prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată. 🙂
Am devenit mare fan al caramelului condensat, poate ați observat că este prezent în majoritatea prăjiturilor mele de câteva luni, dar credeți-mă că este pur și simplu delicios.
Este atât de bun și consumat simplu, întins pe biscuiți, pe clătite, dar mai ales folosit în combinație cu diverse creme, la prăjituri.
Și în plus, îmi ușurează munca atunci când vreau o cremă rapidă pentru un tort sau o prăjitură.
Din categoria rețetelor de prăjituri cu cremă caramel, vă mai recomand și:
Rețeta de prăjitură Deliciu pentru cafea
Rețeta de prăjitură cu nucă și foi de napolitane cu caramel
Prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată am preparat-o cu ocazia întâlnirii bucătărașilor, deci cine a gustat-o poate confirma cât de bună a fost.
Ingrediente
- Pentru foi:
- 12 linguri zahăr
- 12 linguri apă
- 8 linguri ulei
- 2 gălbenușuri
- 1 linguriță( mai cu vârf) bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță oțet
- făină cât cuprinde
- sare
- 1/2 plic praf de copt
- Pentru cremă:
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 250 g mascarpone
- 400 g caramel condensat(dulce de leche)
- un praf sare
- Pentru stratul de biscuiți:
- 400 g biscuiți Petit Beurre
- 200 ml cafea fiarta și îndulcită
- 1 lingură lichior Amaretto
- Pentru glazură:
- 200 g ciocolată amăruie
- 200 ml smântână pentru frișcă
- puțină nucă de cocos pentru decor
Porții: 30
Timp de preparare: 60 minute
Dimensiuni tavă: 28/40
Mod de preparare pentru prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată
Prepararea foilor
Se caramelizează zahărul într-un vas cu pereți înalți, amestecând continuu în el să nu se ardă. Apoi se stinge cu apă și se lasă la foc încet până se diluează zahărul care se solidifică la contactul cu apa, apoi se dă la rece.
Se freacă gălbenușurile cu puțină sare, apoi cu uleiul. Se adaugă siropul de zahăr ars, bicarbonatul stins în oțet și făina amestecată cu praful de copt. Mie mi-au intrat aproximativ 750 g făină de țară, proaspăt măcinată.
Frământăm un aluat ușor lipicios, pe care îl lăsăm 10-15 minute la odihnit, acoperit. Apoi îl împărțim în două părți egale.
Se întind două foi pe dosul tăvii, unsă cu ulei și tapetată cu făină. Se coc pentru 4-5 minute fiecare, în cuptorul preîncălzit, la 180 grade.
Dacă se răcește se va întări și va trebui să adăugați puțin lapte fierbinte pentru a-l face cremos. În acest caz poți adaugă dulceață, fructe proaspete sau ciocolată rasă.
Preparare cremă
Asamblare prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată
Preparare glazură
În speranța că v-a plăcut prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată, vă doresc spor la preparat și poftă bună la savurat!
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.