Prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată

de Maria Udrea
0 comentarii
Prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată

Pentru că am folosit caramel și la foi și la cremă, a primit denumirea de prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată. 🙂

Am devenit mare fan al caramelului condensat, poate ați observat că este prezent în majoritatea prăjiturilor mele de câteva luni, dar credeți-mă că este pur și simplu delicios.

Este atât de bun și consumat simplu, întins pe biscuiți, pe clătite, dar mai ales folosit în combinație cu diverse creme, la prăjituri.

Și în plus, îmi ușurează munca atunci când vreau o cremă rapidă pentru un tort sau o prăjitură.

Din categoria rețetelor de prăjituri cu cremă caramel, vă mai recomand și:

Rețeta de prăjitură Deliciu pentru cafea

Rețeta de prăjitură cu nucă și foi de napolitane cu caramel

Prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată am preparat-o cu ocazia întâlnirii bucătărașilor, deci cine a gustat-o poate confirma cât de bună a fost.

Porții de prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată

Prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată

Prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată

Printează
Porții: 30 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.8/5
( 11 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 12 linguri zahăr
  • 12 linguri apă
  • 8 linguri ulei
  • 2 gălbenușuri
  • 1 linguriță( mai cu vârf) bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță oțet
  • făină cât cuprinde
  • sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • Pentru cremă:
  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 250 g mascarpone
  • 400 g caramel condensat(dulce de leche)
  • un praf sare
  • Pentru stratul de biscuiți:
  • 400 g biscuiți Petit Beurre
  • 200 ml cafea fiarta și îndulcită
  • 1 lingură lichior Amaretto
  • Pentru glazură:
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • puțină nucă de cocos pentru decor

Porții: 30

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 28/40

Mod de preparare pentru prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată

Prepararea foilor

Se caramelizează zahărul într-un vas cu pereți înalți, amestecând continuu în el să nu se ardă. Apoi se stinge cu apă și se lasă la foc încet până se diluează zahărul care se solidifică la contactul cu apa, apoi se dă la rece.

Se freacă gălbenușurile cu puțină sare, apoi cu uleiul. Se adaugă siropul de zahăr ars, bicarbonatul stins în oțet și făina amestecată cu praful de copt. Mie mi-au intrat aproximativ 750 g făină de țară, proaspăt măcinată.

Frământăm un aluat ușor lipicios, pe care îl lăsăm 10-15 minute la odihnit, acoperit. Apoi îl împărțim în două părți egale.

Se întind două foi pe dosul tăvii, unsă cu ulei și tapetată cu făină. Se coc pentru 4-5 minute fiecare, în cuptorul preîncălzit, la 180 grade.

Dacă se răcește se va întări și va trebui să adăugați puțin lapte fierbinte pentru a-l face cremos. În acest caz poți adaugă dulceață, fructe proaspete sau ciocolată rasă.

Preparare cremă

Mixăm smântâna pentru frișcă până devine cremoasă, nu foarte fermă.
Adăugăm mascarponele și caramelul condensat și mixăm în continuare, până se omogenizează.
Nu uităm să adăugăm și un praf de sare pentru accentuarea gustului.
Pentru stratul de biscuiți, fierbem o cafea după cum ne place, tare sau mai slabă.
O îndulcim cu 1-2 lingurițe de zahăr și o lăsăm să se răcească, apoi adăugăm amaretto.
Eu am fiert-o la filtru din 250 ml apă, 4 lingurițe de cafea și am îndulcit-o cu o linguriță de zahăr, pentru că și biscuiții sunt dulci.

Asamblare prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată

Așezăm în tavă prima foaie coaptă, întindem 1/2 din cremă, apoi așezăm biscuiții trecuți prin cafea, dar fără a-i însiropa prea rău, îndindem restul de cremă și finalizăm cu ultima foaie coaptă pe dosul tăvii.
Presăm ușor ultima foaie, acoperim prăjitura cu o folie alimentară și așezăm niște greutăți pe ea(dicționare, cărți, ce avem la îndemână).
Dăm prăjitura la rece, dar nu în frigider, mai degrabă în cămară și o lăsăm până se hidratează foile, de preferat de pe o zi pe alta.

Preparare glazură

Încălzim smântâna lichidă, până aproape de punctul de fierbere.
Ridicăm vasul de pe foc și adăugăm ciocolata ruptă peste smântână.
Amestecăm intens până când ciocolata se topește și compoziția se omogenizează.
O întindem fierbinte peste prăjitură.
Presărăm puțină nucă de cocos și lăsăm din nou prăjitura la rece, până se întărește glazura, apoi o putem porționa.
Pentru că mi-a mai ramas cafea, de la însiropatul biscuiților, am stropit foaia de deasupra prăjiturii cu ea, cu ajutorul unei sticluțe cu pulverizator, așa încât foaia s-a însiropat ușor.

În speranța că v-a plăcut prăjitura Carmelita cu gust intens de caramel și ciocolată, vă doresc spor la preparat și poftă bună la savurat!

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.