Prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie

de Maria Udrea
4 comentarii
Porții de prăjitură cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie

Pot să vă spun că prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie, este una dintre cele mai bune prăjituri preparate de mine, din categoria celor cu foi coapte pe dosul tăvii.

Mi-au dat ceva de furcă foile cu nucă în compoziție, pentru că aluatul este unul foarte nisipos, iar foile după coacere se mai rup.

Trebuie să lucrăm cu mare atenție, însă efortul a fost încununat pe deplin de gustul prăjiturii.

Pur și simplu se topește în gură, atât de fragede sunt foile, iar nuca le-a înnobilat la maxim.

Și am îmbinat mai multe gusturi în această prăjitură: foi dulci cu nucă și scorțișoară, crema ușor acrișoară, cu lămâie, iar glazura ușor amăruie.

O nebunie-n farfurie prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie!

Porții de prăjitură cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie

Prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie

Printează
Porții: 24 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.0/5
( 65 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru 3 foi:
  • 1 ou
  • 150 ml lapte
  • 150 g zahăr pudră
  • 150 g nucă măcinată fin
  • 1 linguriță scorțișoară, pudră
  • 150 g unt(82%)
  • 1 plic amoniu pentru prăjituri(7 g)
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1/2 plic praf de copt(5 g)
  • un praf sare
  • 500-550 g făină
  • 1 baton de scorțișoară
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 1 l lapte
  • 125 g zahăr
  • coaja și zeama de la o lămâie mică
  • 150 g făină
  • 250 g mascarpone
  • Pentru glazură:
  • 100 g ciocolată amăruie(72%)
  • 50 ml frișcă lichidă
  • miez de nucă pentru decor

 

Porții: 24

Timp total de preparare: 120 minute

Dimensiuni tavă de copt: 23/36 cm

Mod de preparare pentru prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie

Aluat pentru foi fragede cu nucă

Punem laptele la fiert, împreună cu batonul de scorțișoară pe care îl rupem în bucăți mai mici.
Când atinge punctul de fierbere, opărim cu el miezul de nucă măcinat fin și amestecat cu scorțișora, pudră.
Lăsăm, apoi, miezul de nucă să se răcească.
Frecăm untul moale cu zahărul, apoi adăugăm oul, un praf de sare și omogenizăm compoziția.
Adăugăm miezul de nucă opărit și răcit și omogenizăm din nou compoziția.
Încorporăm, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
Dizolvăm amoniul în zeama de lămâie și il adăugăm odată cu făina, în aluat.
Va rezulta un aluat nisipos și nu foarte ferm, dar nelipicios, care se va mai întări la frigider, pentru că îl vom lăsa la odihnit 40-45 de minute, acoperit cu folie.
Eu l-am împărțit în trei părți aproximativ egale, înainte de a-l da la frigider.
Amoniul îl putem înlocui cu bicarbonat de sodiu.

Crema de gălbenușuri cu lămâie

Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul pudră, până se spumează ușor.
Apoi, le diluăm cu puțin lapte rece și adăugăm făina și coaja de lămâie rasă cât de fin se poate.
Albușurile le vom păstra la congelator, pentru o altă prăjitură.
Restul de lapte îl adăugăm fierbinte peste compoziția rezultată, amestecând intens pentru a se omogeniza.
Apoi fierbem crema la foc mediu, până se îngroașă, de asemeni, amestecând continuu în ea.
Lăsăm crema să se răcească, acoperită cu o folie alimentară, așezată direct peste ea, pentru a nu prinde crustă.
Apoi, o mixăm împreună cu mascarponele, până se omogenizează și picurăm zeamă de lămâie, după gust.
Va fi cremoasă și foarte gustoasă, ușor acrișoară și intens aromată.

Coacem foile de aluat pentru prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie

Scoatem pe rând câte o parte din aluat și o întindem direct pe dosul tăvii unse cu puțin ulei sau unt și tapetată cu făină.
V-am zis că se lucrează mai greu cu aluatul, că este nisipos, așa că îl vom întinde direct pe tavă, iar sucitorul îl vom pudra cu făină.
Coacem fiecare foaie pentru 4-5 minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, sau până când se vor rumeni.
După ce scoatem tava din cuptor, lăsăm foaia să se tempereze ușor pe tavă, apoi o transferăm pe un blat, dar peste o hârtie de copt, cu mare grijă, pentru că se poate rupe.
Aș recomanda ca foile să nu se așeze una peste alta, pentru a nu se rupe.
Bine, eu voi recunoaște că mi s-au rupt pe alocuri, dar asta nu contează, pentru că acoperite cu cremă nu se văd.

Asamblare prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie

Asamblăm prăjitura în tava pe fundul căreia am copt foile.
Împărțim crema în două și o așezăm uniform între foi.
Peste foaia de deasupra, asezăm o folie, sau hârtie de copt, apoi o presăm cu o greutate(un fund de lemn, o carte, etc).
Dăm prăjitura la rece pentru 30-35 de minute, doar cât să se așeze bine foile peste cremă, după care o putem glazura.
Putem glazura prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie înainte de a se frăgezi foile complet, pentru că se vor frăgezi oricum, fiind atât de nisipoase.

Preparare glazură pentru prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie

Topim ciocolata ruptă,  în frișca lichidă, la foc mic sau pe baie de aburi, amestecând intens în ea pentru a se omogeniza.
O lăsăm 2-3 minute să se tempereze, apoi o întindem peste prăjitură, cu ajutorul unei spatule de tort.
Presărăm peste ea, miez de nucă tăiat grosier.
Dăm din nou prăjitura cu foi fragede cu nucă și cremă de lămâie, la rece, până se frăgezesc bine foile, apoi o putem porționa și savura, alături de cei dragi.
Pentru cei care se întreabă ce fac cu albușurile rămase, iată câteva idei de a le întrebuința proaspete, sau, ulterior, decongelate:
 Sper să vă placă și să vă fie de folos rețeta mea!

O rețetă bună de prăjitură cu multă nucă și caramel, am văzut mai demult și pe Rețete Timea.

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

 

Rețete înrudite

4 comentarii

Mavrodin 23 February 2021 - 15:17

Buna ziua!Zaharul pudra unde il adaugati ?In crema sau in compozitia de la foaie?Multumesc!

Răspuns
Maria Udrea 23 February 2021 - 17:54

Vă rog să citiți cu atenție rețeta! Avem specificat la ingrediente cantități separate de zahăr atât pentru foi cât și pentru cremă…. Avem specificat modul de preparare separat pentru foi și separat pentru cremă. 🙂

Răspuns
Aura 14 July 2022 - 17:55

Cu ce as putea înlocui mascarpone? Mulțumesc!

Răspuns
Maria Udrea 14 July 2022 - 18:39

Cu unt sau cu o altă cremă de brânză( Ricotta, Philadelphia).

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.