Prăjitura Valurile Dunării cu caise proaspete

de Maria Udrea
0 comentarii
Porții din prăjitura Valurile Dunării cu caise proaspete pe două platouri

Prăjitura Valurile Dunării cu caise proaspete este o adaptare a clasicei prăjituri din bucătăria austriacă, preparată în mod tradițional cu vișine.  Este foarte gustoasă și în varianta cu caise, este aromată, ușor acrișoară și spectaculoasă.

Vedeți aici și variata clasică a rețetei.

Și tot inspirându-mă de la rețeta originală am preparat și rețeta de prăjitura combinată cu cremă de vișine și ciocolată. Am inversat ordinea compoziției de blat, față de rețeta originală, pentru a avea mai mult degrade, în completare cu cremele. Am adăugat o cremă de vișine dulce-acrișoară, crema de gălbenușuri cu ciocolată albă și a ieșit bestială.

Toate rețetele se pot adapta după propriile gusturi, chiar dacă și originalul este delicios. Un exemplu ar fi rețeta de clafoutis care tradițional se prepară cu cireșe. O regăsim preparată și cu alte fructe, de sezon. Rețeta de tort Tiramisu, de asemeni se poate prepara în diferite variante.

Din categoria acestui desert găsiți pe blog mai multe rețete, dar și un articol cu Tiramisu rapid prezentat în patru moduri. Sunt patru feluri de Tiramisu și ca gust, dar și ca aspect.

Ce este special la prăjitura Valurile Dunării cu caise proaspete

Mi-a plăcut în mod deosebit la această prăjitură contrastul de texturi, arome, dar și de culori. Caisele arată spectaculos încadrate de culoarea brună a blatului și de culoarea galben deschis a cremei.

Iar dacă folosim ouă de la găini de curte, vom avea atât crema cât și blatul de la bază de culori mai intense.

Prăjitura Valurile Dunării cu caise proaspete porționată pe două platouri

Prăjitura Valurile Dunării cu caise proaspete porționată pe două platouri

Data următoare voi încerca această prăjitură și cu zmeură, iar mai apoi cu prune. Cu siguranță va fi delicioasă și aspectuoasă și în aceste variante.

Dacă și voi adorați prăjiturile cu combinații interesante de blaturi, fructe și creme, găsiți pe blog mai multe rețete pentru a vă inspira. Le descoperiți în secțiunea ”Dulciuri/Prăjituri”.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise proaspete.

Porții din prăjitura Valurile Dunării cu caise proaspete pe două platouri

Prăjitura Valurile Dunării cu caise proaspete

Printează
Porții: 24 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 20 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blat în tavă de 23/36 cm:
  • 6 ouă + 4 albușuri
  • 150 gr zahăr
  • 200 gr unt(82% grăsime)
  • 100 ml lapte
  • 30 gr cacao
  • 400 gr făină
  • un praf sare
  • 10 g praf de copt
  • 500 gr jumătăți de caise proaspete
  • 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • puțin ulei pentru tava de copt.
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr
  • 500 ml lapte
  • 30 gr amidon alimentar
  • 30 gr făină
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 100 gr unt cu 82% grăsime
  • un praf sare.
  • Pentru glazură:
  • 200 gr ciocolată amăruie cu 70% cacao
  • 200 ml smântână pentru frișcă.

MOD DE PREPARARE

Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade și punem hârtie de copt în tavă. O ungem cu ulei pentru a se desface mai bine de pe prăjitură, după coacere.

Apoi pregătim caisele pe care le spălăm, le ștergem și le secționăm în jumătăți. Îndepărtăm sâmburii.

Preparăm blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise

Separăm albușurile de gălbenușuri, de la 4 ouă și punem gălbenușurile într-o crăticioară, pentru a le folosi la cremă.

Cele 4 albușuri le amestecăm în bolul mixerului cu 6 ouă întregi. Adăugăm un praf de sare și zahărul și le amestecăm energic până când obținem o compoziție spumoasă.

Adăugăm untul moale, amestecăm, apoi încorporăm treptat făina amestecată cu praful de copt. La final, adăugăm laptele și omogenizăm bine compoziția. Vom obține o compoziție mai consistentă decât cea pentru chec și nu atât de pufoasă.

Împărțim compoziția pentru blat în două părți egale.

O parte o întindem în tava pregătită, nivelându-i suprafața cu o spatulă.

În partea a doua adăugăm pudra de cacao trecută prin sită. Omogenizăm compoziția și o întindem uniform peste cea din tavă.

Deasupra așezăm jumătățile de caise și le presăm ușor în aluat. Presărăm peste caise zahăr pudră cu aromă de vanilie. Punem tava în cuptor și coacem blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise la 180 de grade, pentru 35-40 de minute.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai prăjiturii cu caise

Preparăm crema

Peste gălbenușurile din crăticioară adăugăm un praf de sare și zahărul și le amestecăm bine. Le diluăm cu puțin lapte, apoi adăugăm făina și amidonul și omogenizăm compoziția. Restul de lapte îl adăugăm fierbinte, în timp ce amestecăm energic pentru omogenizare.

Punem crăticioara pe baie de aburi și fierbem crema la foc mic, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. Adăugăm esența de vanilie, apoi acoperim crema la contact cu o folie alimentară și o lăsăm să se răcească.

După răcirea completă, încorporăm untul moale în cremă, folosind mixerul.

Întindem crema peste blatul răcit și punem tava cu prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot la rece pentru aproximativ o oră.

Preparăm glazura de ciocolată pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise

Într-o crăticioară încălzim smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul și adăugăm ciocolata mărunțită, amestecând energic cu o spatulă până când ciocolata este topită și compoziția omogenizată. Lăsăm glazura să se tempereze 5 minute, apoi o întindem peste crema de deasupra prăjiturii. Punem din nou prăjitura la rece până când glazura de ciocolată devine fermă.

Înainte de porționare, luăm o furculiță și creăm peste glazură onduleuri, simulând valurile Dunării.

Colaj de poze cu pașii de asamblare ai prăjiturii cu caise Prăjitura Valurile Dunării cu caise proaspete porționată pe două platouri Porții din prăjitura Valurile Dunării cu caise proaspete pe două platouri Porții de prăjitură Valurile Dunării cu caise proaspete pe două platouri

Să vă fie de folos!

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.