A sosit timpul să postez și eu această rețetă de colivă tradițională din arpacaș.
Vine un moment în viață când trebuie să ne însușim ritualurile bisericești pe care, teoretic le cunoaștem, dar nu și practic.
Unul dintre acestea este cum și când preparăm coliva.
Coliva nu se prepară decât pentru parastasuri și sărbători religioase, fiind elementul principal, absolut necesar, pentru pomenirea morților. La toate soroacele de pomenirea morților, se prepară coliva tradițională care se duce la biserică împreună cu o sticlă cu vin, pentru a fi sfințite de către preot. Abia apoi se poate împărți.
Coliva, preparată din grâu fiert și îndulcită cu miere sau cu zahăr, simbolizează trupul mortului, hrănit în timpul vieții, în principal cu grâu pentru că din el se face pâinea.
Restul ingredientelor care intră în componența colivei reprezintă virtuțile sfinților sau ale răposaților pomeniți, sau dulceața vieții veșnice pe care sperăm că a dobândit-o mortul.
Încă din antichitate coliva se pregătea doar din grâu fiert, îndulcit cu miere de albine și era oferită ca ofrandă zeilor. Înainte de a fi fiert, grâul se spăla in 9 ape, ca simbol al celor 9 cete îngerești.
În zilele noastre, coliva se prepară mai mult din arpacaș, întrucât este mai la îndemână și fierbe mai rapid.
Cantitățile acestei rețete de colivă le-am reținut de la mama mea.
Ingrediente
- 500 gr arpacaș
- 2 l apă
- 300 + 50 gr miez de nuci
- 300 gr zahăr tos
- 50 gr zahăr vanilinat
- 1 linguriță sare
- 2 lingurițe scorțișoară
- coaja rasă de la 1 lămâie bio
- 38 ml esență de vanilie
- 38 ml esență de portocală
- cacao pentru decor
Mod de preparare
Iată cum am pregătit eu această rețetă de colivă tradițională din arpacaș.
Atenție! Nu trebuie să exagerăm cu fierberea, pentru a nu se strivi boabele de arpacaș!