Spanac cu sos de smantana

de Maria Udrea
3 comentarii

Pentru ca spanacul este preferatul nostru dintre verdeturi, il includem in diverse preparate, de la salate, aluaturi, ciorbe si mancaruri scazute. De data aceasta am preparat o reteta de spanac cu sos de smantana.

In zona de unde provin eu, nu prea se foloseste smantana la mancaruri. Mancarurile adesea se ingroasa cu o lingura de faina, sau pur si simplu sunt lasate sa scada mult.
Cred ca sunt mai sanatoase asa, cu toate ca cele cu smantana sunt tare gustoase.
Deci, mai nou, am inceput sa adaug si eu smantana si chiar imi place rezultatul final.
De data aceasta am preparat spanac, dar l-am asezonat si cu putin ciolan afumat, ca nu era satios fara. :))))

Dintre retetele de pe blog, cu spanac, va recomand:

Reteta de tarta sarata cu branza si baby spanac

Piept de pui umplut cu branza si spanac

Lasagna cu spanac si branzeturi

Gasiti mai multe retete cu spanac pe blog de unde va puteti inspira.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmariti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de spanac cu sos de smantana.

Ingrediente

  • 2 kg spanac
  • 250 g ciolan de porc afumat si dezosat
  • 2 cepe
  • 4-5 graunti de usturoi
  • 50 g unt
  • 400 g smantana
  • 50 g parmezan ras
  • 1 galbenus de ou
  • sare
  • piper
  • 4-5 frunze de busuioc
  • 2 crengute de cimbru
  • 4 fire leustean verde
  • 4 fire marar verde
  • 1 l apa
  • Pentru servit:
  • oua ochiuri,
  • mixt de branza rasa
  • paine prajita

Timp de preparare: 45 minute;

Portii: 8

Mod de preparare pentru reteta de spanac cu sos de smantana

Curatam spanacul de partea radacinoasa, il spalam bine si il oparim in apa clocotita cu o lingurita de sare, pentru cateva secunde, apoi il scurgem si il tocam in fasii mai mici.

Spanac-sos-smantana-1 Spanac-sos-smantana-3

Feliem ciolanul cat de subtire putem, apoi prajim feliile in unt, cateva minute, pana se rumenesc.
Tocam ceapa solzisori si o adaugam peste feliile de ciolan rumenite, o amestecam printre ele sa se inabuse si picuram din cand in cand cate putina apa, din cea in care am oparit spanacul, ciolanul neavand grasime, necesita apa, pentru a nu se arde.
Cand ceapa devine translucida, adaugam spanacul si completam cu apa, doar cat sa fie usor acoperit.
Adaugam si frunze de busuioc si crengute de rozmarin, apoi lasam mancarea sa fiarba 10-15 minute, semiacoperita.

 

IMG_7878 Spanac-sos-smantana-2

Amestecam galbenusul de ou cu usturoiul presat, smantana si parmezanul si le adaugam in mancarea de spanac, amestecand continuu sa se omogenizeze si sa nu se branzeasca smantana.
Mai lasam mancarea sa fiarba 6-7 minute, asezonand-o dupa gust cu putin piper si sare, daca mai necesita, apoi stingem focul si adaugam verdeata tocata.

Spanac-sos-smantana-4 Spanac-sos-smantana-6

Servim spanacul cu oua ochiuri sau posate si cu branza rasa peste ele.

NOTA

In apa in care oparim spanacul adaugam si un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu. Spanacul se va mentine verde pe tot parcursul prepararii, iar gustul nu va fi influientat de bicarbonat.Acest pont l-am imprumutat de la Vladutz, bucatarul de la Neatza cu Razvan si Dani.
Lujerii mai tineri de la spanac, nu ii vom arunca, sunt plini de vitamine si se patrund foate bine in timpul fierberii. Eventual, daca nu ne place cum arata in mancare, ii putem trece prin blender dupa oparire.

Spanac-sos-smantana-7

Rețete înrudite

3 comentarii

Retete-Haplea 4 October 2015 - 5:29

Imi place tare mult spanacul! Reteta ta este delicioasa!

Răspuns
Retete-Haplea 4 October 2015 - 5:29

Imi place tare mult spanacul! Reteta ta este delicioasa!

Răspuns
Maria Udrea 4 October 2015 - 5:34

Multumesc frumos! Si noua ne place!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.