Preparat pentru o zi specială, mai precis pentru o aniversare, acest tort cu ciocolată și caramel sărat a fost foarte apreciat și a dispărut rapid de pe platou. Este un tort care combină în straturile sale toate gusturile pe care le adorăm: dulce, acrișor și amărui. L-am preparat cu ocazia aniversării vârstei de 30 de ani a băieților mei. Am ținut să menționez acest fapt și la decorul tortului, așa mai subtil.
Blatul tortului este unul ușor umed, cu ciocolată și nuci.
Găsiți pe blog rețeta pentru blat umed de tort cu ciocolată. De data aceasta l-am îmbogățit cu nuci.
Si mai găsiți și o rețetă de tort în care l-am folosit – rețeta de tort ciocolatos cu jeleu de vișine.
Blatul umed de tort a devenit favoritul meu și îl prepar mai ales când se dorește un tort cu multă ciocolată.
Ce conține rețeta de tort cu ciocolată și caramel sărat
Pe lângă blatul umed cu ciocolată, tortul mai conține o cremă de caramel sărat cu mascarpone. Mai conține o delicioasă glazură de ciocolată amăruie, o cremă de ciocolată albă și gem de zmeură fără sâmburi. Am reunit în acest tort gustul dulce-sărat al caramelului cu gustul amărui al glazurii de ciocolată și gustul acrișor al gemului de zmeură. O nebunie de gusturi și arome cărora cu greu poți rezista.
Gemul de zmeură, ușor cursiv a colorat frumos crema de ciocolată albă.
Inițial aș fi dorit să pregătesc un jeleu de zmeură, dar timpul nu mi-a mai permis.
Dacă sunteți în căutare de rețete de torturi pentru aniversări sau ocazii speciale, vă invit să răsfoiți și colecția mea de rețete de torturi de pe blog. Poate găsiți inspirație acolo.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tort cu ciocolată și caramel sărat.
INGREDIENTE
- Pentru blat într-o formă de 24 cm, diametrul:
- 6 ouă medii
- 150 gr zahăr
- 200 gr ciocolată amăruie(55% cacao)
- 200 gr unt
- 50 ml lapte
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță praf de copt( 5 gr)
- 200 gr făină
- 100 gr nuci măcinate fin
- Pentru crema de caramel sărat:
- 250 gr zahăr
- 2 linguri de apă rece
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 1/2 linguriță de sare mare
- extract de vanilie
- 1 lingură cu miere de albine
- 250 gr mascarpone
- Pentru glazura de ciocolată amăruie:
- 250 gr ciocolată cu 55% masă de cacao
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 30 gr zahăr
- Pentru crema de ciocolată albă:
- 200 gr ciocolată albă
- 150 ml smântână pentru frișcă
- 1 praf de sare
- 16 ml esență de lămâie
- 250 gr mascarpone
- În plus:
- 350 gr gem de zmeură fără sâmburi
- 1 linguriță de amidon de porumb
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea blatului, ca la orice rețetă de tort.
Separăm, în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim compoziția de ciocolată.
Rupem ciocolata mărunt și o punem într-o crăticioară la foc mic. Adăugăm untul tăiat în bucăți și laptele. Amestecăm continuu până se topesc ingredientele solide și se omogenizează compoziția. Lăsăm compoziția de ciocolată la răcit.
Amestecăm făina cu praful de copt și bicarbonatul și trecem amestecul prin sită. Astfel vom fi siguri că blatul va crește uniform.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Mixăm albușurile presărate cu sare până devin cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până când bezeaua capătă fermitate. Amestecăm gălbenușurile cu compoziția de ciocolată, răcită. Apoi, adăugăm amestecul rezultat peste bezeaua de albușuri. Amestecăm ușor cu o spatulă, folosind mișcări circulare, de jos în sus, până se omogenizează din nou compoziția. La final, cu aceleași mișcări de jos în sus, încorporăm treptat amestecul de făină cu praf de copt și bicarbonat.
Tapetăm forma de copt cu hârtie la bază, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină. Întindem compoziția în forma de copt. O nivelăm și dăm forma la cuptor pentru 35-40 de minute.
Între timp, preparăm crema de caramel sărat.
Într-un vas cu pereți înalți punem zahărul cu apa. Punem vasul la foc mic și lăsăm să se topească zahărul. Amestecăm spre final să se omogenizeze bine zahărul caramelizat. Adăugăm, apoi, untul tăiat în cuburi și amestecăm până când acesta se topește. Între timp, încălzim și smântâna pentru frișcă, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere. O adăugăm caldă peste sosul caramel din vas. Amestecăm cu grijă și de la distanță pentru că se formează spumă, dar pe parcurs aceasta se temperează. Nu lăsăm sosul caramel pe foc mai mult de 1 minut. Adăugăm și sarea și după stingerea focului adăugăm mierea. Lăsăm sosul caramel să se răcească bine și îl amestecăm cu mascarponele.
Preparăm crema de ciocolată albă.
Punem smântâna pentru frișcă într-un vas, la foc mic și o lăsăm să se încălzească, fără a atinge punctul de fierbere. Stingem focul și adăugăm în smântâna fierbinte ciocolata albă ruptă mărunt. Amestecăm până se topește și se omogenizează compoziția. Adăugăm și esența și un praf de sare și lăsăm crema la răcit. Când este perfect răcită, introducem mixerul în ea și îi oferim cremozitate, apoi încorporăm mascarponele.
Asamblăm tortul cu ciocolată și caramel sărat.
Secționăm blatul de tort în trei. Pe platoul de tort așezăm partea de deasupra blatului. Pentru că aceasta este mai puțin uniformă o așezăm prima, la baza tortului. Încercuim blatul cu inelul detașabil de la forma de copt. Întindem peste blat jumătate din crema de caramel sărat. Adăugăm a doua parte de blat și întindem cealaltă parte de cremă peste ea. Urmează ultima parte de blat și dăm tortul la rece pentru 2 ore. Astfel, straturile tortului se vor așeza frumos, iar crema va căpăta fermitate.
Înainte de a scoate tortul de la rece pregătim glazura de ciocolată amăruie.
Punem smântâna la încălzit, dar înainte de a atinge punctul de fierbere stingem focul. Adăugăm ciocolata ruptă și amestecăm continuu până se topește și se omogenizează compoziția. O lăsăm să se tempereze timp în care desfacem inelul formei de copt de pe tort. Introducem lama subțire a unui cuțit și o trecem pe marginile tortului, de jur împrejur. Apoi desfacem inelul și îl îndepărtăm.
Turnăm deasupra tortului glazura de ciocolată și o lăsăm să curgă și pe laterale. Cu o spatulă de tort nivelăm glazura de ciocolată atât deasupra cât și pe laterale. Curățăm platoul și punem tortul la rece pentru 30 de minute, să se întărească glazura.
Între timp, amestecăm gemul de zmeură cu amidonul și îl punem la încălzit. Amestecăm intens până se hidratează amidonul și gemul devine mai consistent.
Scoatem tortul de la rece și îl decorăm cu crema de ciocolată albă atât deasupra cât și pe laterale. Folosim un săculeț de decorat cu dui stelat și creăm trandafiri deasupra tortului, de jur împrejur. La interiorul coroniței de trandafiri întindem gemul de zmeură.
Pe lateralele tortului am așezat figurine de ciocolată, după ce am trasat dungi cu o furculiță, peste glazura de ciocolată.
Punem din nou tortul la rece, acoperit, până în momentul servirii.
Chiar dacă este compus din mai multe elemente, acestea nu sunt greu de preparat.
Să vă fie de folos!