475
Acest tort cu cremă de cappuccino și krantz, ne-a plăcut tare mult, atât din punct de vedere al cremei, cât și al krantzului folosit în măsură mai mare.
Ne plac mult deserturile cu aromă de cafea, de orice fel, pentru că suntem consumatori de cafea, mai ales de ness.
Acum să nu vă gândiți că se folosește multă cafea, la un desert, așa încât să afecteze inima celui care îl consumă 🙂
Se pune cu măsură, atât cât să se simtă aroma, nu mai mult.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 8 ouă medii
- 150 g zahăr
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 130 g nucă măcinată fin
- 20 g pesmet
- 150 g făină
- 5 g praf de copt
- un praf sare
- În plus:
- hârtie de copt
- puțin ulei
- puțin zahăr pudră
- Pentru sirop:
- 450 ml apă
- 100 g zahăr
- 16 ml rom
- Pentru krantz:
- 150 g zahăr
- 150 g miez de nucă
- Pentru cremă:
- 4 gălbenușuri
- 600 ml lapte
- 150 g zahăr
- 50 g amidon
- 20 g făină
- 3 plicuri cappuccino clasic
- un praf sare
- 250 g unt(82%)
- 3 linguri krantz
- În plus:
- 1 linguriță cacao
Porții: 16
Timp total de preparare: 90 minute
Diametrul formei de copt: 26 cm
Mod de preparare pentru tort cu cremă de cappuccino și krantz
Pentru prepararea blatului de tort cu cremă de cappuccino și krantz, am prezentat rețeta aici.
Preparare sirop
Se fierbe apa cu zahărul și se amestecă în vas, până la topirea zahărului.
Se stinge focul, și se adaugă esența.
Preparare krantz
Mai întâi se pune zahărul la caramelizat, amestecându-se continuu pentru a nu se arde, iar când este complet diluat se adaugă nuca și se amestecă intens.
Apoi se întinde imediat nuca îmbrăcată în caramel, pe o hârtie de copt, în strat cât de subțire, așa încât să nu fie miezul de nucă îngrămădit, unul peste altul.
Se lasă așa până se răcește definitiv, apoi se zdrobește cu sucitorul de aluaturi.
O parte din krantz, îl măcinăm fin pentru a-l adăuga în cremă( cam 3 linguri de krantz fin am pus eu).
Preparare cremă de cappuccino
Gălbenușurile se mixează cu zahărul și un praf de sare, până devin spumoase, apoi se adaugă amidonul amestecat cu făina și diluate în puțin lapte rece și se omogenizează compoziția.
Apoi se adaugă treptat laptele fierbinte, în care s-a diluat cappuccino, se omogenizează din nou și se fierbe crema amestecând în ea continuu, până se îngroașă ca o budincă.
Se ridică vasul de pe foc și se lasă crema la răcit, apoi se mixează cu untul moale, ușor spumat și se adaugă krantzul.
Asamblare tort cu cremă de cappuccino și krantz
Blatul de tort se secționează în trei părți, care se însiropează, în special pe margini.
Se așează prima parte pe platou, se întinde peste ea 1/3 din cremă, se acoperă cu a doua parte de blat, iar se întinde 1/3 din cremă, apoi se așează a treia parte de blat.
Înconjurăm tortul cu pereții detașabili ai formei de copt și îl dăm așa la rece pentru câteva ore bune, pentru a se întări crema și a se așeza tortul frumos.
Dacă nu strângem pereții formei în jurul tortului și îl lăsăm pur și simplu pe platou, s-ar putea să nu obținem un aspect plăcut și uniform al tortului, având în vedere că blaturile sunt însiropate și au tendința de a se alungi peste cremă. Bine, acum depinde și cât de însiropat vă place să fie blatul, eu prefer torturile bine însiropate.
Cu restul de cremă ornăm tortul și pe deasupra și de jur împrejur, apoi îl îmbrăcăm în krantzul mărunțit.
Deasupra, pentru decor am folosit o formă de plastic crestată cu o inimioară și am cernut puțină cacao.
Tips pentru tort cu cremă de cappuccino și krantz
Acum să vă explic cum îmbrac eu tortul pe laterale cu krantzul.
Folosesc un platou dreptunghiular de plastic, sau un tocător subțire de platic, pe care îl țin cu o mână înclinat, pornind de la baza tortului, exact de pe platou.
Cu cealaltă mână presar krantzul, aruncându-l ușor pe lateralele tortului, de sus în jos.
Bineînțeles că mult krantz se va aduna la baza tortului, pe platou, dar apoi îl ridic ușor, presându-l peste tort cu lama lată și subțire a unui cuțit de filetat.
Am dat această explicație pentru că am văzut multe întrebări despre cum se ornează pereții laterali ai unui tort.
Tare bun a fost acest tort cu cremă de cappuccino și krantz, îl voi repeta cu prima ocazie!
Sper să vă încânte rețeta mea și s-o testați cu încredere!
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.