Tort Mady

de Maria Udrea
12 comentarii
Tort Mady

Denumirea de tort  Mady, este o combinatie de nume, deoarece este preparat de Meri pentru Ady. :)))))

Da, acest tort a fost preparat cu ocazia zilei de nastere a sotului meu si a primit calificativul de cel mai bun tort de pana acum, de la cei trei baieti ai mei.

Este dintr-un blat cu albusuri, nuca si visine, o crema de galbenusuri cu ness si mascarpone, multa ciocolata si piscoturi insiropate intr-un sirop cu lichior de cocos.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • 50 g nuca macinata fin
  • 50 g nuca taiata grosier
  • 50 g visine din dulceata
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri pesmet
  • un praf sare
  • 1 plic praf de copt
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • siropul de la dulceata de visine
  • 1 lingura zahar
  • Crema de ness:
  • 8 galbenusuri
  • 3 linguri ness
  • 200 g zahar
  • 120 ml lapte
  • un praf sare
  • 500 g mascarpone
  • Glazura de ciocolata:
  • 200 ml frisca lichida
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g ciocolata alba
  • In plus:
  • 12 piscoturi
  • 50 g visine din dulceata
  • putina ciocolata razuita, alba si amaruie
  • Sirop pentru piscoturi:
  • 300 ml cafea usor indulcita
  • 50 ml lichior de cocos

Portii: 12;

Timp de preparare: 60 minute;

Diametrul formei de copt: 25 cm

Mod de preparare pentru tort Mady

Preparare blat

Albusurile se mixeaza spuma presarate cu un praf de sare. Apoi se adauga treptat zaharul si zeama de lamaie si se mixeaza la treapta maxima, pana cand se obtine o bezea ferma.
Se scoate mixerul si se inlocuieste cu o spatula.
Urmeaza să se adauge pe rand: nuca macinata fin, amestecata cu pesmetul si faina cernuta impreuna cu praful de copt si se amesteca usor cu spatula, dupa fiecare adaos, pentru a nu se lasa bezeaua.
Se ung peretii formei de copt cu ulei de masline si se presara zahar pudra, apoi se intinde 2/3 din compozitia de blat, se presara nuca taiata grosier si visinele si se acopera cu restul compozitiei.
Nu am amestecat nuca si visinele direct in compozitie, pentru a nu se lasa prea mult bezeaua.
Astfel asezate, o parte din ele vor migra usor mai spre baza blatului, in timpul tratamentului termic.

Coacem blatul de tort la 180 de grade pentru 30-35 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Preparare sirop

Se incalzeste dulceata de visine la bain marie, apoi se rastoarna intr-o sita si se adauga 250 ml apa calda peste visine, asa incat sa se scurga bine tot siropul de pe ele.
De mentionat ca am folosit dulceata de visine dintr-un borcan cu capacitatea de 720 ml.
Gustam siropul si mai adaugam sau nu, zahar. Eu am mai adaugat o lingura.

Preparare crema

Mixam galbenusurile cu un praf de sare pentru a le intensifica culoarea, apoi adaugam zaharul si le mixam bine pana se spumeaza.
Dizolvam ness-ul in laptele caldut, apoi il adaugam peste crema de galbenusuri si omogenizam compozitia.
Fierbem crema de galbenusuri pe baie de aburi, sau la foc mic, amestecand continuu pana cand se ingroasa ca o budinca, apoi o lasam sa se raceasca.
Trebuie sa avem rabdare pana se ingroasa bine crema pe foc, 15-20 de minute, altfel riscam sa ne iasa o crema moale.
Cand este complet racita, o mixam impreuna cu mascarponele.

Asamblare Tort Mady

Blatul de tort racit, il sectionam pe jumatate si insiropam ambele sectiuni.
Asezam pe platou intai partea de deasupra care iese mai neuniforma datorita miezului de nuca din compozitie si o insiropam, turnand sirop mai mult pe margini.
Intindem crema de ness si asezam peste ea a doua sectiune de blat, usor insiropata.
Punem inelul formei de tort peste tortul asamblat si il strangem imprejurul lui, apoi dam tortul la frigider pentru 30 de minute.

Pregatim intre timp cafeaua. Eu am folosit 3 lingurite de cafea, o lingurita mai cu varf de zahar si 300 ml apa.
Peste cafeaua racita, adaugam lichiorul de cocos si prin acest sirop trecem piscoturile pentru cateva secunde, nu mai mult, ca sa nu fie prea insiropate si sa se rupa, sau sa le stricam prea mult aspectul.

Preparare glazura

incalzim frisca lichida si topim in ea, ciocolata rupta in bucati.

Atentie! Nu trebuie sa fierbem frisca, adica sa nu clocoteasca, doar atat cat sa se topeasca ciocolata, amestecand-o intens.

Turnam glazura calda peste tort si o lasam sa se prelinga si peste partile laterale, asa cum vrea ea.
Asezam piscoturile deasupra, in asa fel incat fiecare portie de tort sa contina un piscot.
Le glazuram usor cu putina crema de ciocolata, avem grija sa oprim si pentru ele, apoi asezam visinele scurse, la mijloc, sa se vada frumos.

Decoram apoi tortul cu putina ciocolata razuita, alba si amaruie, il acoperim cu capac si il dam la frigider macar o ora inainte de a-l portiona.

Tips pentru tort Mady

Crema de ness nu necesita gelatina, decat daca se doreste a fi foarte ferma si a decupa o sectiune perfecta. Eu cam evit cat pot gelatina.

Visinele folosite, nu trebuie sa fie neaparat din dulceata ci si de la congelator sau din compot. Eu fac dulceata multa, special pentru deserturi, dar am grija sa o las mai cursiva.

Pesmetul l-am adaugat pentru a se rasfira nuca macinata fin, altfel raman gramajoare si se lasa blatul de tort.

Va mai recomand de pe blog si reteta de tort cu crema de ness si aroma de menta.

Dar gasiti mai multe retete de torturi pe blog accesand sectiunea ”Dulciuri/Torturi”

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

12 comentarii

Laura Din 31 January 2016 - 9:04

E extraordinar, o explozie de arome! Trebuie neaparat sa-l incerc si eu!:X :X

Răspuns
Rocsy Ciobanu 31 January 2016 - 9:09

Am citit rteteta si mi se pare un tort super delicios. Ce as fi vrut o feliuta! :X

Răspuns
Timea 31 January 2016 - 9:21

E foarte frumos tortul!

Răspuns
Maria Udrea 31 January 2016 - 9:22

Multumesc, Laura! Daca nu ai o problema cu ness-ul, chiar sa-l incerci, ca are o aroma deosebita. :X >:D<

Răspuns
Maria Udrea 31 January 2016 - 9:23

Rocsy, stii ca te-as fi servit cu mare drag. :X Te pup >:D<

Răspuns
Maria Udrea 31 January 2016 - 9:24

Multumesc, Timea!

Răspuns
Laura Nechita 31 January 2016 - 9:40

Nu stiam ce minunatie de blat si crema s-au ascuns aici! :))) Cred si eu ca au fost incantati baietii! Sa fiti sanatosi cu totii si sa va bucurati de ani frumosi! Muaah!

Răspuns
Maria Udrea 31 January 2016 - 9:53

Multumim frumos, Laura! Muah!

Răspuns
Diaconta 31 January 2016 - 12:57

Grozav tort.Imi place maxim.
Mi-a ramas pe retina de cand l-am vazut.
La multi ani pentru Adi!!!!
Sa stii ca si mie mi-e din ce in ce mai greu sa scriu retetele,mai bine le prepar :)))) Pupici

Răspuns
Maria Udrea 31 January 2016 - 13:27

Multumesc frumos, Dia!
Cu retetele mi-e din ce in ce mai greu sa le scriu, mai ales cand le las sa sa stranga… parca nici timpul nu mai e asa prietenos. 🙁
Multumiri si din partea lui Adi.
Pupici de la amandoi.

Răspuns
Anonim 17 February 2016 - 8:51

Am facut tortul de ziua sotului meu. Nu am cuvinte sa iti multumesc pt reteta minunata si pt combinatia fabuloasa de arome! Sa ai o zi fantastica si sa ne mai rasfeti cu astfel de retete fantastice! Ema

Răspuns
Maria Udrea 17 February 2016 - 9:34

Ema, ma bucur tare mult ca ai incercat reteta mea si mai ales ca v-a placut!
Multumesc mult! <3

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.