Prima data am vazut o reteta de cartofi la cuptor umpluti cu branzeturi aromate, acum cativa ani pe bucataras.ro.
Bine, reteta difera, dar ideea de a umple cartofii si a-i da la cuptor m-a incantat tare mult.
Eu nu i-am copt pe sare asa cum era reteta, cu toate ca ar fi fost mult mai buni asa.
I-am fiert, apoi le-am scobit interiorul si i-am umplut.
Metoda mea e mai rapida, dar daca timpul va permite, mai bine ii coaceti, ca vor avea alt gust.
Mai vedeti aici si o reteta interesanta de cartofi umpluți cu mozzarella și ou fiert, înveliți în bacon. Sunt perfecti si calzi, dar si reci savurati in pauza de masa de la serviciu.
Mai jos, reteta pentru cartofii umpluti cu branzeturi si condimente.
Ingrediente
- 4 cartofi albi, foarte mari
- apa
- 1 lingura de sare
- 100 g branza proaspata de vaci,
- 150 g branza telemea
- 50 g parmezan
- 150 g crema de branza
- 50 g cascaval
- 2 oua
- busuioc
- boia de ardei iute
- nucsoara
- rozmarin
Portii: 8;
Timp de preparare: 60 de minute
Mod de preparare pentru cartofi la cuptor umpluti cu branzeturi aromate
Incepem cu pregatirea cartofilor pe care ii vom fierbe inainte de a-i da la cuptor. Intre timp, pregatim si umplutura de branzeturi.
Cum pregatim cartofii
Ii taiem pe jumatate, pe lungime, dar pe partea mai ingusta a lor, sa fie mai inalti.
Scobim interiorul cu o lingura, lasandu-le o margine de aproximativ 1 cm.
Pregatim umplutura pentru cartofi la cuptor umpluti cu branzeturi aromate
Amestecam miezul cartofilor cu branzeturile, mai putin cascavalul si o parte din parmezan, apoi adaugam cateva frunze de busuioc, rupte marunt, boia de ardei iute dupa gust, nucsoara, sare, mararul tocat marunt si doua oua, apoi omogenizam bine compozitia.
Eu am pus cate o lingurita de boia si una de nucsoara, dar gustati compozitia si puneti dupa gust.
Umplere si coacere cartofi la cuptor
In interiorul cartofilor presaram cate putin rozmarin.
Umplem cartofii cu compozitia de branza si ii asezam pe cate o folie de aluminiu decupata in functie de marimea lor.
Strangem folia in jurul lor, asa incat sa formam niste barcute, asezam barcutele intr-o tava de aragaz si dam tava la cuptor, la 180 de grade, pentru 15-20 de minute.
Spre final, presaram deasupra cartofilor, cascavalul ras amestecat cu putin parmezan si ii mai lasam la cuptor pana se gratineaza frumos.
Amestecul de branzeturi cu cartofi, ramas, l-am pus intr-o forma de ceramica unsa cu putin unt, am pus si doua oua deasupra lor, dar le-am facut cate un lacas cu o lingura, am adaugat si putin cascaval ras si am realizat o budinca pe care am copt-o pentru 15 minute, pana cand ouale s-au preparat.
Cascavalul l-am adaugat tot spre final, ca si la cartofi.
Deliciosii cartofi la cuptor umpluti cu branzeturi aromate, se servesc fie ca garnitura la diverse fripturi, fie alaturi de legume proaspete.
NOTE:
- In functie de consistenta branzeturilor, se poate adauga si putin unt sau smantana, pentru a iesi compozitia mai pufoasa.
- Se pot adauga diferite tipuri de branzeturi, dupa gustul fiecaruia.
Sa va fie de folos!
6 comentarii
Tare-i faină chestia asta. Acum vreo doi ani, în săptămâna brânzei, chiar mă întrebam ce-ar merge făcut, mai deosebit, fără carne, încât să fie şi săţios dar şi cu aspect minunat. Şi iată, că după doi ani, nu-i mult :)))), am răspunsul.
Ţi-a ieşit super. Mă întreb însă, Adi, cu ce le-a asociat, cu o ţuică de Piteşti, cu un vin alb oi cu o bere? 😀
He, he, Padre, cam tot de doi ani mi-am propus si eu sa prestez aceasta reteta. :)))
Multumesc de apreciere!
Sa stii ca Adi are o tuiculita buna, facuta de tata socru si cu ea a asociat cartofii astia. :))))
Is o nebunie cartofii tai.La ceasul asta tarziu din seara as infuleca unul Merisor draga!
Multumesc, Mihaela! Cu drag te-as servi!
Preferatii mei!! Arata foarte bine si budinca, o idee excelenta 😉
Daaa, budinca a avut mai mult succes decat cartofii. :)))