Cartofi la cuptor umpluti cu branzeturi aromate

de Maria Udrea
6 comentarii
Cartofi la cuptor umpluti cu branzeturi aromate

Prima data am vazut o reteta de cartofi la cuptor umpluti cu branzeturi aromate, acum cativa ani pe bucataras.ro.

Bine, reteta difera, dar ideea de a umple cartofii si a-i da la cuptor m-a incantat tare mult.
Eu nu i-am copt pe sare asa cum era reteta, cu toate ca ar fi fost mult mai buni asa.

I-am fiert, apoi le-am scobit interiorul si i-am umplut.

Metoda mea e mai rapida, dar daca timpul va permite, mai bine ii coaceti, ca vor avea alt gust.

Mai vedeti aici si o reteta interesanta de cartofi umpluți cu mozzarella și ou fiert, înveliți în bacon. Sunt perfecti si calzi, dar si reci savurati in pauza de masa de la serviciu.

Mai jos, reteta pentru cartofii umpluti cu branzeturi si condimente.

Ingrediente

  • 4 cartofi albi, foarte mari
  • apa
  • 1 lingura de sare
  • 100 g branza proaspata de vaci,
  • 150 g branza telemea
  • 50 g parmezan
  • 150 g crema de branza
  • 50 g cascaval
  • 2 oua
  • busuioc
  • boia de ardei iute
  • nucsoara
  • rozmarin

Portii: 8;
Timp de preparare: 60 de minute


Mod de preparare pentru cartofi la cuptor umpluti cu branzeturi aromate

Incepem cu pregatirea cartofilor pe care ii vom fierbe inainte de a-i da la cuptor. Intre timp, pregatim si umplutura de branzeturi.

Cum pregatim cartofii

Spalam cartofii bine si ii punem la fiert in apa clocotita, in care adaugam o lingura sare. Fierbem cartofii pana cand se patrund foarte bine, apoi scurgem apa si trecem cartofii prin jet de apa rece sa ii racorim putin, pentru a urgenta procesul tehnologic de preparare a lor.
Ii taiem pe jumatate, pe lungime, dar pe partea mai ingusta a lor, sa fie mai inalti.

Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-5 Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-6

Scobim interiorul cu o lingura, lasandu-le o margine de aproximativ 1 cm.

Pregatim umplutura pentru cartofi la cuptor umpluti cu branzeturi aromate

Amestecam miezul cartofilor cu branzeturile, mai putin cascavalul si o parte din parmezan, apoi adaugam cateva frunze de busuioc, rupte marunt, boia de ardei iute dupa gust, nucsoara, sare, mararul tocat marunt si doua oua, apoi omogenizam bine compozitia.

Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-7

Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-9 Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-8

Eu am pus cate o lingurita de boia si una de nucsoara, dar gustati compozitia si puneti dupa gust.

Umplere si coacere cartofi la cuptor

In interiorul cartofilor presaram cate putin rozmarin.
Umplem cartofii cu compozitia de branza si ii asezam pe cate o folie de aluminiu decupata in functie de marimea lor.

Strangem folia in jurul lor, asa incat sa formam niste barcute, asezam barcutele intr-o tava de aragaz si dam tava la cuptor, la 180 de grade, pentru 15-20 de minute.

Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-9 Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-10

Spre final, presaram deasupra cartofilor, cascavalul ras amestecat cu putin parmezan si ii mai lasam la cuptor pana se gratineaza frumos.

Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-12 Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-13

Amestecul de branzeturi cu cartofi, ramas, l-am pus intr-o forma de ceramica unsa cu putin unt, am pus si doua oua deasupra lor, dar le-am facut cate un lacas cu o lingura, am adaugat si putin cascaval ras si am realizat o budinca pe care am copt-o pentru 15 minute, pana cand ouale s-au preparat.

Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-11 Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-4

Cascavalul l-am adaugat tot spre final, ca si la cartofi.
Deliciosii cartofi la cuptor umpluti cu branzeturi aromate, se servesc fie ca garnitura la diverse fripturi, fie alaturi de legume proaspete.

Cartofi-umpluti-branzeturi-cuptor-1

NOTE:

  • In functie de consistenta branzeturilor, se poate adauga si putin unt sau smantana, pentru a iesi compozitia mai pufoasa.
  • Se pot adauga diferite tipuri de branzeturi, dupa gustul fiecaruia.

Sa va fie de folos!

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

6 comentarii

Pr.Victor 30 January 2016 - 13:00

Tare-i faină chestia asta. Acum vreo doi ani, în săptămâna brânzei, chiar mă întrebam ce-ar merge făcut, mai deosebit, fără carne, încât să fie şi săţios dar şi cu aspect minunat. Şi iată, că după doi ani, nu-i mult :)))), am răspunsul.
Ţi-a ieşit super. Mă întreb însă, Adi, cu ce le-a asociat, cu o ţuică de Piteşti, cu un vin alb oi cu o bere? 😀

Răspuns
Maria Udrea 30 January 2016 - 13:31

He, he, Padre, cam tot de doi ani mi-am propus si eu sa prestez aceasta reteta. :)))
Multumesc de apreciere!
Sa stii ca Adi are o tuiculita buna, facuta de tata socru si cu ea a asociat cartofii astia. :))))

Răspuns
DiaMar bucataria galbena 30 January 2016 - 20:18

Is o nebunie cartofii tai.La ceasul asta tarziu din seara as infuleca unul Merisor draga!

Răspuns
Maria Udrea 30 January 2016 - 21:36

Multumesc, Mihaela! Cu drag te-as servi!

Răspuns
Danutza 31 January 2016 - 14:52

Preferatii mei!! Arata foarte bine si budinca, o idee excelenta 😉

Răspuns
Maria Udrea 31 January 2016 - 14:58

Daaa, budinca a avut mai mult succes decat cartofii. :)))

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.