Placinta cu mere rase si dulceata de gutui este foarte aromata si gustoasa si este perfecta pentru perioadele de post. Combinatia de mere acrisoare cu scortisoara si dulceata de gutui puternic aromata este dementiala.
Ca agent de creștere a aluatului am folosit garant pentru aluaturi dospite.
Este un amestec de drojdie cu praf de copt care ajută aluaturile să se dezvolte mai repede decât drojdia simplă.
Ingrediente
- Pentru foi:
- 250 ml ulei
- 250 ml apa minerala
- 5 linguri zahar
- 1 plic garant pentru aluaturi dospite
- 800 gr faina
- 1 lingurita esenta de vanilie
- Pentru umplutura:
- 800 gr mere razuite
- 400 gr dulceata de gutui
- 2 linguri gris
- 1 lingurita scortisoara
- zahar pudra pentru ornat
Portii: 24
Timp de preparare: 60 minute
Mod de preparare pentru reteta de placinta cu mere rase si dulceata
Preparare aluat
Mixam zaharul cu uleiul pana se dilueaza zaharul, apoi adaugam apa minerala, garantul pentru aluaturi dospite si incepem sa incorporam treptat faina.
Va iesi un aluat cam sfaramicios si nu foarte ferm.
Lasam aluatul sa se odihneasca 10-15 minute, dupa care il impartim in doua.
O parte mai mare, pe care o vom intinde in tava si una mai mica, pe care o vom intinde deasupra umpluturii.
Preparare umplutura de mere rase si dulceata de gutui
Spalam merele si le indepartam coaja doar acolo unde este alterata.
Dam merele pe razatoare si le vom cali putin pe foc pana isi schimba culoarea si se formeaza sirop.
Apoi stingem focul si adaugam grisul si scortisoara. Punem gris in functie de siropul lasat.
Lasam compozitia de mere sa se raceasca, apoi o vom amesteca cu dulceata de gutui.
Asamblare si coacere placinta cu mere rase si dulceata de gutui
Intindem prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt( eu am folosit o tava de 30/40 cm).
Asezam peste ea, uniform, compozitia cu mere si gutui, apoi intindem deasupra cealalta foaie de aluat.
Dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade pana placinta cu mere rase si dulceata de gutui se rumeneste frumos.
Portionam placinta cand se raceste si o pudram cu zahar.
TIPSURI:
- Aluatul nu trebuie sa fie prea tare ca va fi greu de intins.
- Garantul pentru aluaturi dospite se poate inlocui cu un plic de drojdie uscata + putin bicarbonat de sodiu, sau cu un plic de praf de copt + putin bicarbonat de sodiu(un varf de lingurita).
16 comentarii
Doamne cat de bine arata. Minunata reteta si prezentare! Bravo!
Multumesc, Didi! :-*
o minunatie, si cu gutuie!!!
Da, i-a dat o aroma foarte placuta, dulceata de gutui.
Vaaai, ce pofta mi-ai facut cu bunatatea asta. Trimite-mi vreo doua bucati prin curier. 🙂
Pup!
Pup, Alina! Ma duc sa caut un curier tinerel si frumusel :)))
Tare bine arata si sigur e delicioasa!
Merci, Timea! Chiar este delicioasa!
chiar am descoperit azi un borcan cu dulceata de gutui prin camara…deci, am ce face cu el 🙂
Pune-te pe treaba, deci! :))
O bunatate!! Si-mi place ca-i de post, dar delicioasa!! 😉
Multumesc, Liana! Am facut-o pentru mama mea, care tine tot postul 🙂
Buna Maria, ce este "garantul", ce se poate folosi in loc?
Multumesc,
Angela
Buna, Angela! Garantul este un amestec de drojdie uscata si praf de copt, care scurteaza timpul de pregatire si simplifica prepararea unui aluat dospit.
Este de la Dr Oetker, eu l-am descoperit la Carefour si am fost tare incantata de el, de textura aluatului, etc!
Deci se poate inlocui cu praf de copt si putina drojdie, sau praf de copt si bicarbonat de sodiu mai pun eu.
Arată foarte bine, o să încerc și eu rețeta!
Mulțumesc, Maria! Este foarte gustoasă, sigur o să-ți placă.