Placinta cu mere rase si dulceata de gutui

de 3retetemerisor
23254 vizualizări
Placinta cu mere rase si dulceata de gutui

Placinta cu mere rase si dulceata de gutui este foarte aromata si gustoasa si este perfecta pentru perioadele de post. Combinatia de mere acrisoare cu scortisoara si dulceata de gutui puternic aromata este dementiala.

Ca agent de creștere a aluatului am folosit garant pentru aluaturi dospite.

Este un amestec de drojdie cu praf de copt care ajută aluaturile să se dezvolte mai repede decât drojdia simplă.

 

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 250 ml ulei
  • 250 ml apa minerala
  • 5 linguri zahar
  • 1 plic garant pentru aluaturi dospite
  • 800 gr faina
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Pentru umplutura:
  • 800 gr mere razuite
  • 400 gr dulceata de gutui
  • 2 linguri gris
  • 1 lingurita scortisoara
  • zahar pudra pentru ornat

 

Portii: 24

Timp de preparare: 60  minute

Mod de preparare pentru reteta de placinta cu mere rase si dulceata

Preparare aluat

Mixam zaharul cu uleiul pana se dilueaza zaharul, apoi adaugam apa minerala, garantul pentru aluaturi dospite si incepem sa incorporam treptat faina.
Va iesi un aluat cam sfaramicios si nu foarte ferm.

Placinta-mere-dulceata-gutui-1

Lasam aluatul sa se odihneasca 10-15 minute, dupa care il impartim in doua.

O parte mai mare, pe care o vom intinde in tava si una mai mica, pe care o vom intinde deasupra umpluturii.

Preparare umplutura de mere rase si dulceata de gutui

Spalam merele si le indepartam coaja doar acolo unde este alterata.

Dam merele pe razatoare si le vom cali putin pe foc pana isi schimba culoarea si se formeaza sirop.

Apoi stingem focul si adaugam grisul si scortisoara. Punem gris in functie de siropul lasat.
Lasam compozitia de mere sa se raceasca, apoi o vom amesteca cu dulceata de gutui.

Asamblare si coacere placinta cu mere rase si dulceata de gutui

Intindem prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt( eu am folosit o tava de 30/40 cm).

Asezam peste ea, uniform, compozitia cu mere si gutui, apoi intindem deasupra cealalta foaie de aluat.
Dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade pana placinta cu mere rase si dulceata de gutui se rumeneste frumos.

Portionam placinta cand se raceste si o pudram cu zahar.

Placinta-mere-dulceata-gutui-2 Placinta-mere-dulceata-gutui-3 Placinta-mere-dulceata-gutui-4 Placinta-mere-dulceata-gutui-5

TIPSURI:

  • Aluatul nu trebuie sa fie prea tare ca va fi greu de intins.
  • Garantul pentru aluaturi dospite se poate inlocui cu un plic de drojdie uscata + putin bicarbonat de sodiu, sau cu un plic de praf de copt + putin bicarbonat de sodiu(un varf de lingurita).

Placinta-mere-dulceata-gutui-6 Placinta-mere-dulceata-gutui-7

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

16 comentarii

Didi 5 aprilie 2014 - 8:06

Doamne cat de bine arata. Minunata reteta si prezentare! Bravo!

Răspuns
Maria Udrea 5 aprilie 2014 - 8:42

Multumesc, Didi! :-*

Răspuns
coco 6 aprilie 2014 - 7:24

o minunatie, si cu gutuie!!!

Răspuns
Maria Udrea 6 aprilie 2014 - 9:43

Da, i-a dat o aroma foarte placuta, dulceata de gutui.

Răspuns
Alina Vicu 6 aprilie 2014 - 8:50

Vaaai, ce pofta mi-ai facut cu bunatatea asta. Trimite-mi vreo doua bucati prin curier. 🙂
Pup!

Răspuns
Maria Udrea 6 aprilie 2014 - 9:45

Pup, Alina! Ma duc sa caut un curier tinerel si frumusel :)))

Răspuns
Timea 6 aprilie 2014 - 14:56

Tare bine arata si sigur e delicioasa!

Răspuns
Maria Udrea 6 aprilie 2014 - 18:02

Merci, Timea! Chiar este delicioasa!

Răspuns
adnia 6 aprilie 2014 - 17:26

chiar am descoperit azi un borcan cu dulceata de gutui prin camara…deci, am ce face cu el 🙂

Răspuns
Maria Udrea 6 aprilie 2014 - 18:02

Pune-te pe treaba, deci! :))

Răspuns
Liana10 8 aprilie 2014 - 6:49

O bunatate!! Si-mi place ca-i de post, dar delicioasa!! 😉

Răspuns
Maria Udrea 9 aprilie 2014 - 6:16

Multumesc, Liana! Am facut-o pentru mama mea, care tine tot postul 🙂

Răspuns
Angy 10 aprilie 2014 - 10:16

Buna Maria, ce este "garantul", ce se poate folosi in loc?

Multumesc,
Angela

Răspuns
Maria Udrea 10 aprilie 2014 - 12:11

Buna, Angela! Garantul este un amestec de drojdie uscata si praf de copt, care scurteaza timpul de pregatire si simplifica prepararea unui aluat dospit.
Este de la Dr Oetker, eu l-am descoperit la Carefour si am fost tare incantata de el, de textura aluatului, etc!
Deci se poate inlocui cu praf de copt si putina drojdie, sau praf de copt si bicarbonat de sodiu mai pun eu.

Răspuns
Maria Bichiș 24 noiembrie 2022 - 22:42

Arată foarte bine, o să încerc și eu rețeta!

Răspuns
Maria Udrea 29 noiembrie 2022 - 9:08

Mulțumesc, Maria! Este foarte gustoasă, sigur o să-ți placă.

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: