Tort ciocolatos cu jeleu de vișine

de Maria Udrea
2977 vizualizări
Tort ciocolatos cu jeleu de vișine

L-am denumit Tort ciocolatos cu jeleu de vișine, pentru că are multă ciocolată în el, atât în blat cât și în creme și glazură.

Ai mei preferă torturile cu multă ciocolată, așa că de data aceasta i-am surprins extrem de plăcut cu acest delicios tort.

L-am preparat cu o ocazie specială, adică de ziua mea de naștere.

Am pregătit un blat umed de tort cu ciocolată, care a ieșit minunat.

Iar ca și creme am preparat un ganache de ciocolată și o cremă de mascarpone cu ciocolată albă.

Jeleul de vișine l-am preparat din dulceață și compot de vișine. A ieșit dulce-acrișor și a echilibrat perfect gusturile celor două creme.

Crema ganache de ciocolată a ieșit ușor amăruie. Iar crema de mascarpone cu ciocolată albă a ieșit dulce.

Deci am avut o combinație perfectă de gusturi, după părerea mea și a alor mei.

Tort ciocolatos cu jeleu de vișine

Și pentru că nu prea folosesc gelatină la creme, am intercalat crema albă prin jeleul de vișine.

M-am gândit că o să arate mai altfel în secțiune, decât un tort cu trei creme întinse separat.

Dacă aș fi avut vișine proaspete, sau congelate, aș fi avut și o culoare mai plăcută la jeleu. Însă nu m-am învrednicit în vară să pun vișine și la congelator. Voi dacă aveți să le folosiți pe acelea!

Vișinile din dulceață se înnegresc, chiar și cele din compot își schimbă culoarea.

Dintre rețetele asemănătoare vă mai recomand de pe blog și:

Rețeta de tort Fantezie cu ciocolată și zmeură

Rețeta de tort cu cremă de ciocolată și jeleu de coacăze negre

Însă găsiți mai multe rețete de tort pe blog, la categoria ”Torturi”, de unde vă puteți inspira.

Dar mai puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Tort ciocolatos cu jeleu de vișine

Tort ciocolatos cu jeleu de vișine

L-am denumit Tort ciocolatos cu jeleu de vișine, pentru că are multă ciocolată în el,… Torturi Tort ciocolatos cu jeleu de vișine European Printează
Porții: 16 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 6 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blat umed de 26 cm:
  • 7 ouă medii
  • 175 gr zahăr
  • 200 gr ciocolată amăruie(55% cacao)
  • 200 gr unt
  • 50 ml lapte
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt( 5 gr)
  • 300 gr făină
  • Pentru crema ganache de ciocolată neagră:
  • 200 gr ciocolată amăruie cu 55% cacao
  • 250 ml frișcă lichidă, îndulcită
  • 50 gr unt
  • 50 gr mascarpone
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
  • 250 gr ciocolată albă
  • 150 ml frișcă lichidă
  • 450 gr mascarpone
  • 1 praf de sare
  • Pentru jeleul de vișine:
  • 1 borcan de 275 gr dulceață de vișine
  • 1 borcan de 400 gr compot de vișine
  • 50 gr amidon de porumb
  • Pentru glazură:
  • 100 gr ciocolată cu lapte
  • 100 ml frișcă lichidă
  • pentru decor:
  • figurine din ciocolată

MOD DE PREPARARE

Blatul umed de tort cu ciocolată l-am prezentat AICI.

Pentru crema de ciocolată amăruie, punem frișca la încălzit, dar nu o lăsăm să atingă punctul de fierbere. O încălzim atât cât suportă degetul temperatura.

Rupem ciocolata în bucăți mici și o adăugăm în vasul cu frișcă. Adăugăm și untul și amestecăm intens până se topesc ingredientele solide și se omogenizează compoziția. Apoi o dăm la rece. Când este bine răcită, introducem mixerul și îi dăm volum și cremozitate. Adăugăm și puțin mascarpone, dar opțional. Nu uităm să adăugăm și un praf de sare pentru a-i accentua gustul.

Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă procedăm la fel. Punem frișca la încălzit și topim ciocolata albă în ea. O lăsăm și pe aceasta la răcit, după care o mixăm până capătă cremozitate și încorporăm mascarponele. Adăugăm și un praf de sare.

Pentru jeleul de vișine, punem într-un vas, la foc mic, dulceața și compotul de vișine. Amestecăm până se diluează dulceața și se omogenizează lichidul, apoi adăugăm amidonul desfăcut în puțină zeamă de compot, rece.

Amestecăm intens până când amidonul se hidratează, iar compoziția devine consistentă, cam ca o budincă. Lăsăm și jeleul de vișine la răcit.

Cum asamblăm deliciosul Tort ciocolatos cu jeleu de vișine?

Secționăm blatul de tort în două. Partea de deasupra o vom pune la baza tortului, pe platou. Punem inelul circular de la forma de tort împrejurul blatului de tort.

Intindem crema de ciocolată amăruie, dar oprim o mică parte din ea și pentru decor.

Peste crema de ciocolată întindem jeleul de vișine.

Punem într-un posh crema de mascarpone cu ciocolată albă. Nu uităm să oprim și din aceasta pentru decor.

Punem crema albă din loc în loc peste jeleu, introducând duiul  poshului în interiorul acesteia.

Apoi așezăm cea de-a doua parte de blat și dăm tortul la rece pentru 4-5 ore, sau de seara până dimineața.

Tortul trebuie să se odihnească un timp la rece pentru a se așeza bine cremele și a-l putea secționa frumos.

Pentru glazura de ciocolată, procedăm ca la cele două creme de ciocolată. Încălzim frișca, topim ciocolata în ea și o turnăm fierbinte deasupra tortului, nu înainte de a îndepărta inelul circular.

Aplecăm tortul într-o parte și în alta pentru a aluneca glazura și lateral.

Lăsăm tortul din nou la rece până se întărește glazura, apoi îl putem decora după propria imaginație.

Sper să vă placă și să vă folosească drept inspirație rețeta mea de Tort ciocolatos cu jeleu de vișine!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: