Tort Amandină

de Maria Udrea
5461 vizualizări
Tort Amandină cu glazură de ciocolată pe un platou alb

Pentru o zi specială petrecută alături de cei dragi,  am preparat  rețeta de Tort Amandină, cu dor de amandinele pe care le savuram în cofetăriile de altădată. Și acum găsim amandine în cofetării, dar parcă au alt gust. Am încercat să redau gustul amandinelor clasice preparând blatul cu sirop de zahăr ars și cremă de ciocolată cu unt.  Până aici am respectat rețeta clasică de cofetărie. Însă am renunțat la glazura de fondant pe care nu am agreat-o niciodată. Prea dulce pentru gusturile noastre. De fapt, noi nu ne împăcăm deloc cu prăjiturile sau torturile cu glazură de fondant. Întotdeauna îndepărtăm acel fondant și savurăm restul prăjiturii.

Inițial aveam în plan să respect rețeta clasică în întregime. Apoi m-am gândit că aș face-o doar pentru că așa este rețeta, nu și pentru că ne place. Și decât să risipesc degeaba câteva ingrediente, mai bine am preparat o glazură de ciocolată. Însă este o glazură mai deosebită, cu sirop de zahăr ars.

Cum am preparat rețeta de tort Amandină

Chiar dacă lipsește fondantul care ar fi oferit un aspect frumos tortului, cred că nici glazura de ciocolată nu a fost mai prejos. Blatul de tort trampat cu sirop de zahăr ars și aromă de rom, în combinație cu crema de cacao cu unt a redat gustul amandinei de altădată.

Aveam de mult în lista de așteptare salvată rețeta de amandine de la Rețetepapabun.ro. Așa că am preparat-o pe aceea, dar am adaptat puțin cantitățile. Mulțumesc, Gaby, pentru inspirație!

Tot din categoria rețetelor de tort mult adorate în trecut vă mai recomand de pe blog și rețeta de tort cu cremă de cappuccino și krantz.

Dar găsiți pe blog mai multe rețete de tort de unde vă puteți inspira accesând secțiunea Dulciuri/Torturi.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tort Amandină.

Tort Amandină cu glazură de ciocolată pe un platou alb

Tort Amandină

Pentru o zi specială petrecută alături de cei dragi,  am preparat  rețeta de Tort Amandină,… Torturi Tort Amandină European Printează
Porții: 12 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 13 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 120 + 30 gr zahăr
  • 30 ml apă
  • 1 praf de sare
  • 30 ml ulei
  • 150 gr făină
  • 25 gr cacao
  • 5 gr praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 250 gr zahăr
  • 550 ml apă
  • 8 ml esență de rom
  • Pentru cremă:
  • 3 ouă medii
  • 125 gr zahăr
  • 150 gr ciocolată amăruie
  • 250 gr unt
  • 1 praf de sare
  • 8 ml esență de rom
  • Pentru glazură:
  • 300 gr ciocolată amăruie
  • 150 ml sirop de zahăr ars
  • 50 gr unt
  • 2 gr gelatină

MOD DE PREPARARE

Începem cu prepararea blatului pentru tort Amandină

Caramelizăm 120 gr de zahăr într-un ibric, la foc mic. Amestecăm în zahăr cu o spatulă, pentru a nu se arde. Când zahărul este complet răcit adăugăm apa. Aici avem mare grijă să nu ne stropească vaporii care se împrăștie din vas. Lăsăm siropul să fiarbă la foc mic până când se dizolvă tot zahărul solidificat la contactul cu apa.  Apoi lăsăm siropul de zahăr ars să se tempereze.

Între timp, separăm albușurile de gălbenușuri și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Punem albușurile în bolul mixerului, presărăm sare peste ele și le mixăm energic. Când devin cristaline adăugăm cele 30 gr de zahăr și le mixăm continuu până când se dizolvă zahărul și bezeaua capătă consistență. Apoi, adăugăm siropul de zahăr ars, ușor cald. Mixăm până când acesta se încorporează în bezea.

Amestecăm gălbenușurile cu uleiul, dar puțin, fără a le transforma în maioneză. Adăugăm amestecul peste bezeaua, treptat din bol și omogenizăm compoziția. Amestecăm încet pentru a se păstra compoziția aerată.

Scoatem mixerul și folosim o spatulă de silicon. Amestecăm făina cu pudra de cacao și praful de copt și le încorporăm treptat în compoziția pentru blat de tort Amandină.

Folosim o tavă de copt cu inel detașabil și diametrul de 26 cm. O tapetăm la bază cu hârtie de copt, iar inelul lateral îl ungem cu puțin ulei și presărăm făină. Întindem compoziția pentru blat în tavă și o nivelăm la suprafață.

Coacem blatul de tort pentru 35 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când trece testul scobitorii.

Pregătim siropul pentru tramparea blatului de tort și crema de ciocolată

Pentru sirop, caramelizăm 200 gr de zahăr, ca la procedeul anterior și îl stingem cu 500 ml apă. Când siropul se temperează, adăugăm esența de rom.

Pentru crema de ciocolată cu unt, amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul până când devin spumoase. Transferăm vasul cu acest amestec pe baie de aburi, la foc mic și continuăm amestecarea până când compoziția se îngroașă ca o cremă. O regulă pentru reușita cremelor fierte pe baie de aburi este ca vasul în care avem crema să nu atingă apa din celălalt vas.

Când compoziția de ouă s-a îngroșat, luăm vasul de pe baia de aburi și răzuim ciocolata deasupra, Amestecăm bine până când aceasta se topește și se încorporează în cremă. Acoperim vasul cu folie și lăsăm crema să se răcească. După răcire, încorporăm untul moale și esența de rom.

Asamblăm tortul Amandină și preparăm glazura de ciocolată

Secționăm blatul răcit în trei părți pe care le însiropăm cu 400 ml din siropul de zahăr ars.

Așezăm prima foaie de blat pe platoul de tort și o încercuim cu inelul de la forma de copt. Oprim cam 1/4 din cremă pentru decor, iar restul o împărțim în două. Întindem peste foaia de blat prima parte din crema de ciocolată cu unt. Așezăm a doua foaie și întindem cealaltă parte de cremă apoi punem deasupra ultima foaie de blat. Dăm tortul la rece pentru 4-5 ore, sau de pe o zi pe cealaltă.

Pentru glazură, punem siropul de zahăr ars la încălzit și topim în el ciocolata și untul. Hidratăm gelatina în 20 de mililitri de apă, o diluăm pe baie de aburi și o încorporăm în glazura de ciocolată. Lăsăm glazura să se tempereze 5 minute, apoi o turnăm deasupra tortului și o lăsăm să alunece și pe laterale.

Dăm din nou tortul la rece până când se întărește glazura, apoi îl decorăm cu crema oprită și cu figurine, sau bănuți de ciocolată.

Este un tort deosebit, cu gust intens de zahăr ars și aromă de rom.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

2 comentarii

Claudia 23 ianuarie 2022 - 17:02

Foarte frumos si cu siguranta delicios.

Răspuns
Maria Udrea 23 ianuarie 2022 - 19:57

Mulțumesc, Dia! Tare apreciat a fost de ai casei!

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: