Prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie

de Maria Udrea
16819 vizualizări
Porții de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie pe un platou rotund etajat și două porții pe o farfurie albă, dantelată, alături de trei furculițe cu mânere colorate

V-am prezentat anterior rețeta foilor cu cacao în aluat, coapte pe dosul tăvii, foi pe care le combin adesea cu diferite creme pentru prăjituri delicioase. De data aceasta am preparat o rețetă de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie.

Vedeți aici rețeta pentru foi cu cacao coapte pe dosul tăvii. Foile cu cacao merg tare bine și cu cremă de lămâie, sau o cremă de lapte cu cocos. Merg bine cu cremele albe pentru un contrast plăcut de culori. Uneori, când timpul îmi permite, combin foile cu cacao cu cele albe în diferite prăjituri.

Vedeți aici o rețetă de prăjitură Duo, cu foi și creme în două culori. Este perfectă pentru un platou cu prăjituri festive. Cremele au fost preparate cu ciocolată albă și ciocolată neagră.

Iar o altă rețetă unde am combinat foile a fost rețeta de prăjitura bicoloră. Este compusă din foi, pișcoturi, creme, toate bicolore.

Cum preparăm rețeta de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie

Înainte de a prepara această rețetă mi-a atras atenția o rețetă asemănătoare de pe blogul Rețetefeldefel.ro. Chiar dacă mai am și eu rețete de prăjituri pe blog cu foi și acel contrast dintre foile maro și cremele albe, aceasta îmi lipsea din colecție. Eu am preparat-o în stilul meu. Pentru foile cu cacao am folosit bicarbonat de sodiu în combinație cu praf de copt. Eu combin cele două ingrediente deseori atât la foile coapte pe dosul tăvii cât și la blaturi. În loc să pun două lingurițe de bicarbonat de sodiu, prefer să pun una, dar completez cu una de praf de copt. Ideea nu îmi aparține, am preluat-o din emisiunile culinare unde chefi cunoscuți folosesc această combinație.

Bicarbonatul de sodiu ajută blaturile să se frăgezească mai bine și într-un timp mai scurt. Praful de copt ajută la coacerea acestora și la dezvoltarea lor în timpul coacerii. Dar, dacă nu doriți să le folosiți pe ambele, puneți cantitate dublă de bicarbonat.

Porții de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie pe un platou rotund etajat și două porții pe o farfurie albă, dantelată, alături de trei furculițe cu mânere colorate Porții de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie pe un platou rotund etajat și două porții pe o farfurie albă, dantelată, alături de trei furculițe cu mânere colorate

Găsiți pe blog mai multe rețete de prăjituri cu foi pe dosul tăvii, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie.

Porții de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie pe un platou rotund etajat și două porții pe o farfurie albă, dantelată, alături de trei furculițe cu mânere colorate

Prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie

Printează
Porții: 40 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 13 vot(uri) )

INGREDIENTE

 • Pentru 4 foi pe dosul tăvii de 33/43 cm:
 • 3 ouă medii
 • 250 ml lapte rece
 • 250 ml ulei
 • 150 gr zahăr
 • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
 • 1 linguriță de oțet
 • 7 gr praf de copt
 • 850 gr făină
 • 50 gr cacao
 • 8 ml esență de rom
 • un praf de sare
 • Pentru crema de vanilie:
 • 6 gălbenușuri de ouă medii
 • 200 gr zahăr
 • 1200 ml lapte
 • 100 gr amidon + 25 gr făină
 • 1 linguriță cu extract de vanilie
 • 1 vârf de linguriță cu sare
 • 250 gr unt cu 82% grăsime
 • Pentru glazura de ciocolată și decor:
 • 200 gr ciocolată amăruie
 • 200 ml frișcă lichidă
 • 25 gr unt
 • 50 gr nucă de cocos

MOD DE PREPARARE

Începem cu pregătirea aluatului pentru foi, iar în timp ce acesta va sta la odihnit, preparăm crema de vanilie. Glazura de ciocolată o preparăm după ce prăjitura se va frăgezi la rece pentru câteva ore, sau de pe o zi pe alta.

Preparăm foile pentru prăjitura cu foi de cacao și cremă de vanilie

Pentru prepararea foilor cu cacao amestecăm, într-un bol, cele 3 ouă cu un praf de sare și zahărul. Le amestecăm intens până când granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm uleiul, apoi laptele, în timp ce amestecăm pentru omogenizare.

Dizolvăm bicarbonatul în oțet și îl adăugăm peste compoziția din bol. Apoi adăugăm pudra de cacao trecută prin sită și 3/ 4 din cantitatea de făină amestecată cu praful de copt, de asemeni, trecute prin sită. Restul de făină o folosim pentru masa de lucru și frământarea aluatului. După ce omogenizăm bine aluatul în bol, îl frământăm puțin și pe masa de lucru, presărată cu făină. Mai adăugăm făină doar până când aluatul nu mai este lipicios.

Aluatul rezultat va fi ușor moale, dar nelipicios. Îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm la odihnit 10-15 minute la loc mai răcoros.

După acest interval de timp formăm cele patru foi de aluat. Înainte de a întinde prima foaie, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi împărțim aluatul în patru părți egale.

Întindem, pe rând pe masa presărată cu făină, fiecare parte de aluat, în câte o foaie de dimensiunea tăvii. Tot pe rând coacem cele patru foi cu cacao, pentru 4-5 minute fiecare la 180 de grade Celsius. Înainte de a așeza prima foaie ungem dosul tăvii cu ulei și presărăm puțină făină.

Colaj de poze cu pașii de preparare a foilor cu cacao, coapte pe dosul tăvii

În timp ce aluatul stă la odihnit la loc răcoros, preparăm și crema de vanilie pentru a se răci până când se răcesc și foile coapte pe dosul tăvii.

Preparăm crema de vanilie

Mai întâi fierbem laptele cu puțină sare, dar păstrăm 100 ml pentru amestecul celorlalte ingrediente.

Gălbenușurile le amestecăm cu puțină sare și zahărul până când devin spumoase. Apoi încorporăm, treptat, făina amestecată cu amidonul și omogenizăm compoziția turnând treptat și 100 ml de lapte rece.

Apoi, turnăm laptele fierbinte, în fir subțire și amestecăm rapid până când îl încorporăm pe tot în compoziția de gălbenușuri.

Fierbem crema la foc de intensitate mică, amestecând continuu, până când se îngroașă ca o budincă. La final de fierbere adăugăm și vanilia. Acoperim crema la contact cu folie de prospețime, apoi o lăsăm să se răcească bine.

Untul, se lasă la temperatura camerei, apoi se amestecă cu mixerul pentru a-i oferi cremozitate. Peste untul cremos se adaugă câte puțin din crema de vanilie și se amestecă până la omogenizare.

Colaj de poze cu pașii de preparare a cremei de vanilie pentru foile cu cacao pe dosul tăvii

Crema de vanilie se întinde în straturi uniforme între foile de cacao răcite. Prăjitura cu foi de cacao și cremă de vanilie se montează în tava pe dosul căreia au fost coapte foile. Se acoperă cu folie de prospețime sau hârtie de copt și se așază peste ea niște greutăți. Eu așez 2 dicționare mari. Se lasă prăjitura la rece timp de 7-8 ore, sau de pe o zi pe alta.

Preparăm glazura pentru prăjitura cu foi de cacao și cremă de vanilie

Pentru glazură încălzim frișca lichidă, atât cât suportă degetul mic temperatura. Stingem focul și adăugăm peste frișcă ciocolata ruptă, sau răzuită și untul. Amestecăm intens până când ciocolata și untul sunt topite și glazura omogenizată. Turnăm glazura de ciocolată fierbinte peste delicioasa prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie. O întindem uniform cu o spatulă. Decorăm prăjitura cu nucă de cocos și o lăsăm la rece până când se întărește glazura. Apoi o putem porționa frumos.

Colaj de poze cu pașii de asamblare a prăjituriiPorții de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie pe un platou rotund etajat și două porții pe o farfurie albă, dantelată, alături de trei furculițe cu mânere coloratePorții de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie pe un platou rotund etajat și două porții pe o farfurie albă, dantelată, alături de trei furculițe cu mânere coloratePorții de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie pe un platou rotund etajat și două porții pe o farfurie albă, dantelată, alături de trei furculițe cu mânere colorate

Prăjitura este și gustoasă, și aspectuoasă, dar și foarte spornică. Merită preparată de sărbători sau pentru evenimente deosebite.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.