601
Că ne plac brânzoaicele, sau plăcintele cu brânză, am tot spus, dar aceste minunate Brânzoaice trandafir cu brânză dulce și stafide au fost cele mai bune de până acum.
Prima dată am văzut și mi-au plăcut tare mult aceste forme de brânzoaice trandafir, pe blogul Rețetefeldefel.ro, însă petalele din aluat erau așezate altfel.
Apoi, după o căutare pe net mi-a plăcut aranjamentul de AICI și am mers pe acesta, doar că eu le-am făcut cu 5 și cu 6 petale.
- Vedeți aici și Rețeta clasică de Brânzoaice sau Poale-n brâu moldovenești!
Aluatul este cu drojdie, asemănător celui de cozonac cu smântână în el, iar umplutura de brânză, din belșug, cu stafide și vanilie – o nebunie.
Am întins aluatul în foi subțiri, dar cine dorește mai mult aluat, că tare bun este, poate lăsa foile mai grosiere.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 2 gălbenușuri de ouă medii
- 650 gr făină, plus pentru înfăinat
- 7 gr drojdie uscată
- 200 ml lapte
- 100 ml ulei
- 2 linguri cu vârf smântână fermentată
- 100 gr zahăr
- 38 ml esență de vanilie
- 1/4 linguriță sare
- Pentru umplutură:
- 800 gr brânză proaspătă de vaci
- 2 linguri smântână fermentată
- 100 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilinat
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 150 gr stafide
- 3 albușuri
- 1/4 linguriță sare
- Pentru uns:
- 1 gălbenuș
- 1/2 linguriță lapte
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru pudrat
Mod de preparare pentru brânzoaice trandafir cu brânză dulce și stafide
Începem cu prepararea aluatului.
Cernem făina în bolul mixerului și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo drojdia și o lingură de zahăr.
Încălzim laptele și turnăm puțin peste amestecul de drojdie cu zahăr. Amestecăm cu o spatulă până acesta se lichefiază. Lăsăm amestecul la odihnit până pregătim restul ingredientelor.
Frecăm gălbenușurile cu sare, apoi cu tot zahărul, până devin spumoase. Adăugăm și 3/4 din cantitatea de ulei și omogenizăm.
Turnăm acest amestec peste drojdia de la centrul făinii și amestecăm, adunând și făina de pe margini. Mai turnăm și laptele cald, treptat, în timp ce amestecăm aluatul.
Folosim mixerul cu brațele pentru aluat, să ne ușurăm munca.
Frământăm bine aluatul până este omogen, iar la final, adăugăm și restul de ulei oprit, pentru a se desprinde mai bine de pe brațele mixerului.
Lăsăm aluatul la odihnit doar până pregătim umplutura de brânză.
Pentru umplutură, mai întâi vom pune stafidele la hidratat în apă călduță, înainte de a ne apuca de frământat aluatul.
Amestecăm brânza cu zahărul și cu cel vanilinat, dar și cu sarea. Adăugăm smântâna, esența și omogenizăm. Adăugăm albușurile și din nou omogenizăm compoziția.
Scurgem bine stafidele și le încorporăm în compoziția de brânză.
Formăm și coacem delicioasele brânzoaice trandafir.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Împărțim aluatul în 12 părți aproximativ egale, le dăm forme de bile și le întindem, pe rând, în foi subțiri, circulare.
Crestăm foile în 5, respectiv 6 părți egale, lăsând un loc la mijloc, necrestat, pentru umplutură.
Punem câte o lingură, vârfuită bine, din compoziția de brânză la mijloc și începem să adunăm petalele de aluat în jurul ei.
Le așezăm pe rând, în sens circular, punând un colț al aluatului peste compoziția de brânză, iar celălalt colț îl introducem dedesuptul aluatului, pentru a nu se desface la copt. Urmărim să nu acoperim toată umplutura de brânză cu petalele de aluat, o lăsăm să se vadă frumos la centru.
Așezăm brânzoaicele trandafir în tava tapetată cu hârtie de copt și le ungem cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte.
Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade, sau până când brânzoaicele sunt rumenite la exterior.
Le lăsăm să se tempereze, le pudrăm cu zahăr și le servim cu poftă alături de cei dragi.