Cu acest minunat tort cu ciocolată albă și fructe din compot am participat la provocarea celor de la SunFood Fructe si legume.
O minunată provocare cu scopul de a prepara ceva deosebit pentru masa de Paste, folosind delicioasele conserve Sun Food!
Eu oricum folosesc de ceva vreme aceste conserve si pot sa spun ca imi plac foarte mult.
Am ales sa fac un blat cu cacao in care am incorporat si cateva piscoturi Savoiardi, iar crema, cu frisca, ciocolata alba, ananas si piersici din compot.
A rezultat un tort deosebit de bun, care nu a rezistat decat o zi in frigider.
Un tort deosebit este și acest Tort in patratele cu nucă si piersici din compot!
Ingrediente
- Pentru blat(tava cu diametrul de 24 cm):
- 6 oua
- 7 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 3 linguri cacao
- 1 varf cutit sare
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1/2 plic praf de copt
- 11 piscoturi Savoiardi
- Pentru insiropat:
- zeama de la o conserva ananas(SunFood)
- zeama de la o conserva piersici(SunFood)
- Pentru crema:
- 500 ml frisca lichida
- 200 gr ciocolata alba
- 1 conserva ananas(fructele)
- 1 conserva piersici(fructele)
- 250 gr mascarpone
- 10 gr gelatina+100 ml apa
- 1 varf cutit sare
Mod de preparare tort cu ciocolată albă și fructe din compot
Pregatim blatul
Separam albusurile de galbenusuri si presaram cate putina sare peste ele.
Mixam albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie.
Trebuie sa obtinem o bezea tare care va ramane fixata pe peretii bolului, daca incercam sa-l intoarcem cu susul in jos.
Scoatem mixerul din bol si adaugam o paleta.
Adaugam galbenusurile si le incorporam usor in albusuri, amestecandu-le cu paleta, de jos in sus.
Cernem faina impreuna cu cacaua si praful de copt.
In general nu pun praf de copt la blaturile de tort, dar de data aceasta am ales sa adaug mai multa cacao si mi s-a parut necesar si putin praf de copt.
Ungem o forma de tort, detasabila, cu putin ulei de masline si intindem compozitia pentru blat in ea.
Asezam piscoturile, cum incap si le presam sa patrunda in compozitie.
Dam forma la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana cand va trece testul cu scobitoarea.
Dupa stingerea focului, mai lasam blatul in cuptor 5 minute, apoi il vom da la rece, pe balcon sau in camara.
Scoatem blatul din forma cand s-a racit, nu cat este cald, ca riscam sa i se strice forma.
Taiem blatul in doua parti si insiropam o parte cu zeama de la compotul de piersici, iar cealalta parte cu zeama de la compotul de ananas.
Pregatim crema pentru Tort cu ciocolată albă și fructe din compot
Pentru crema, rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas impreuna cu frisca lichida si putina sare.
Punem vasul pe foc si amestecam in el pana cand se topeste ciocolata, apoi il dam la rece, la inceput pe balcon, apoi in frigider.
Dupa racire, mixam crema energic pana devine spumoasa.
Dam deoparte 1/4 din crema si o pastram pentru decor.
Crema va fi usor subtire, dar o vom repara pe parcurs.
Asamblare Tort cu ciocolată albă și fructe din compot
Fructele din compot, scurse bine, le impartim in doua parti.
Pe cele mai frumoase le lasam deoparte, iar pe cele mai putin frumoase le vom pune in blender si le vom transforma in piure.
Adaugam piureul peste crema si omogenizam.
Hidratam gelatina in putina apa, apoi o topim pe baie de aburi si o adaugam peste crema mixand energic sa se incorporeze uniform.
O punem direct fierbinte ca nu se intampla nimic daca o amestecam rapid.
Fructele din compot, oprite, le vom taia in felii mai mici si le vom incorpora in crema, dar oprim si pentru decor cateva.
Tapetam forma de tort cu folie, asezam prima parte de blat in ea, intindem crema deasupra si o acoperim cu cealalta parte de blat.
Dam forma la frigider pentru 30 de minute, dupa care desfacem usor partea detasabila si asezam pe marginea cremei, felii de ananas.
Strangem din nou inelul detasabil si dam forma la frigider pana cand ne hotaram sa ornam tortul.
Cum decorăm tortul
Pentru ornat, mixam crema oprita cu mascarponele, sa fie mai tare si cu ajutorul unui posh formam trandafiri deasupra tortului.
Formam un trandafir si cu felii de piersica sa vada tot omul ce fructe am folosit :)))))))
Este un tort gustos si aspectuos, insa nu e prea dulce, pentru ca ai mei nu agreeaza deserturile prea dulci.
Deci, daca alegeti sa preparati reteta mea de tort cu fructe din compot si va place dulcele foarte dulce, mai adaugati la crema 2 linguri de zahar.
Dar tineti cont si de ingredientele folosite, daca frisca e dulce, sau ciocolata.
In ideea ca reteta mea va va folosi ca sursa de inspiratie, va urez spor si pofta buna!
Vă mai recomand de pe blog și rețeta de tort aniversar etajat, cu nucă, vișine și ciocolată.
Dar găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete pentru torturi delicioase, de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
9 comentarii
Paste fericit si numai bine!
Paste fericit si la casa voastra!
Sanatate si numai bine!
Va imbratisez cu mare drag!
Paste fericit si la casa voastra!
Sanatate si numai bine!
Va imbratisez cu mare drag!
Ce tort bun ai facut Meri.BRAVO!
Sarbatori cu pace si liniste sufleteasca!
Multumesc frumos, Dia! Sarbatori linistite in continuare, va doresc si voua!
Sanatate si numai bine!
Hristos a Inviat!! Cat de bine arata tortul… Vreau si eu o portie!
Adevarat a inviat! Simona, tortul este deja istorie, dar tare bun a fost! 🙂
Tortul arata foarte bine, fructele din compot se preteaza extraordinar la aceasta compozitie. Imi plac mult aceste torturi, racoroase si soft, se potrivesc in orice sezon. Brava! Si l-ai ornat foarte frumos <3
Multumesc, Simona, pentru cuvintele tale frumoase care merg direct la suflet! <3