Când am citit ingredientele de la o rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș – Bougatsa, am știut din start că o să devină favorita noastră.
Cui nu-i place grișul cu lapte, desertul îndrăgit din copilărie?
Iar preparat sub formă de cremă de patiserie, cu unt și multă vanilie, dar și coajă de lămâie, este demențial de bun.
Ce să mai zic de ambalajul lui, adică foile de plăcintă crocante și presărate cu zahăr cu aromă de vanilie?
Îmi plac plăcintele grecești, că sunt foarte aromate și cremoase.
Vedeți și: Rețeta Portocalopita – Plăcintă grecească cu portocale și iaurt
Plăcinta cu portocale și iaurt este foarte bună rece, de la frigider, pentru că este foarte însiropată.
Pentru Rețeta de plăcintă grecească – Bougatsa, m-am inspirat de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani.
Mă inspir foarte mult din rețetele lui și țin să-i mulțumesc pentru acest lucru!
Din categoria rețetelor de plăcintă, vă mai recomand:
Rețeta Plăcintă cu brânză și caise
Rețeta Plăcintă cu mere și foietaj de casă cu migdale
Cât despre rețeta de față, plăcintă grecească cu cremă de griș – Bougatsa, sunt sigură că este pe gustul tuturor.
Este minunată atât caldă, cât și rece, de la frigider și se cere rapid repetată.
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- Pentru o tavă de 23/36 cm:
- 12 foi de plăcintă
- 100 gr unt topit
- Pentru crema de griș:
- 1200 ml lapte
- 175 gr zahăr tos
- 25 gr zahăr vanilinat
- 150 gr griș
- 50 gr făină
- 4 gălbenușuri
- 1 praf de sare
- 1 păstaie de vanilie
- coaja de la 1/2 lămâie bio
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- zahăr cu aromă de vanilie pentru pudrat
MOD DE PREPARARE
Mai întâi ne ocupăm de crema de griș care trebuie să se răcească înainte de a o folosi la plăcinta grecească - Bougatsa.
Punem laptele la fiert împreună cu zahărul tos, coaja de lămâie răzuită fin și un praf de sare. Amestecăm până se topește tot zahărul. Când începe să fiarbă, adăugăm grișul amestecat cu făina, în ploaie și amestecăm intens până se omogenizează compoziția.
Amestecăm continuu în crema de griș până se îngroașă ca o budincă. Stingem focul, adăugăm untul tăiat în bucăți, zahărul vanilinat și vanilia și amestecăm până se topește untul și zahărul și se încorporează în crema de griș.
Acoperim crema de griș, la contact, cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească.
Între timp, lăsăm la dezghețat foile de plăcintă.
Asamblăm și coacem delicioasa Plăcintă grecească cu cremă de griș - Bougatsa
Pornim cuptorul la 180 de grade, cu 10 minute înainte de a introduce tava cu plăcintă.
Când crema de griș cu vanilie este rece, încorporăm cele 4 gălbenușuri.
Ungem tava bine cu unt și așezăm primul strat din 6 foi de plăcintă unse bine cu unt topit, între ele. Întindem crema de griș, iar peste ea așezăm restul de foi de plăcintă, unse cu unt între ele.
Dăm tava cu bougatsa la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau până când foile de plăcintă sunt bine rumenite deasupra.
Lăsăm plăcinta să se tempereze 10 minute, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.
Este recomandat a fi servită cu un fresh de citrice, pentru a ne duce cu gândul la Grecia însorită.
Spor și poftă bună!