Pentru că obișnuiesc să pun în fiecare an multe mere răzuite la borcan, cele mai des preparate deserturi sunt, bineînțeles, cele cu mere. De data aceasta am preparat o rețetă de prăjitura Duo cu mere și stafide în ciocolată.
Ai mei adoră deserturile cu mere. Preparăm plăcinte, tarte, prăjituri, torturi, chiar și gogoși cu mere în aluat.
Vedeți aici rețeta de gogoși cu mere, în varianta de post!
Dintre rețetele de prăjituri cu mere de pe blog, apreciate de ai mei și nu numai, vă recomand rețeta de prăjitura Trio cu mere și cremă de vanilie. Este o prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii.
Dintre rețetele de plăcintă cu mere cea mai apreciată de pe blog este rețeta de plăcintă cu mere și aluat fraged cu iaurt.
Iar o rețetă de tort pe care o preparăm foarte des este rețeta de tort cu mere și budincă de griș.
Cum se prepară prăjitura Duo cu mere și stafide în ciocolată
Rețeta prăjiturii de față se prepară dintr-un aluat simplu, cu ouă, lapte, ulei și făină. Aluatul se împarte în două, iar în prima parte se adaugă și cacao. Compoziția de mere este cea clasică, folosită și la plăcinte sau tarte.
De când am descoperit stafidele în ciocolată le includ, aproape în toate deserturile cu mere și nu numai.
Prăjitura se coace în două etape, mai întâi blatul cu cacao, doar până se rumenește ușor. Apoi se adaugă merele și blatul simplu și se continuă coacerea. În compoziția de mere adaugă fiecare cantitatea de zahăr după gust. La fel și cantitatea de scorțișoară.
Este foarte gustoasă prăjitura, cu siguranță o veți repeta.
Iar dacă și voi adorați deserturile cu mere, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta pentru prăjitura Duo cu mere și stafide în ciocolată.
INGREDIENTE
- Pentru blaturi în tavă cu dimensiuni de 24/42cm:
- 8 ouă medii
- 250 gr zahăr
- 200 ml ulei
- 200 ml lapte
- 475 gr făină
- 30 gr cacao
- 10 gr praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1 linguriță coajă de lămâie răzuită fin
- 2 fiole esență de rom( 2×8 ml)
- Pentru compoziția de mere:
- 1250 gr mere răzuite
- 75 - 100 gr zahăr
- 2 lingurițe cu pudră de scorțișoară
- 30 gr unt cu 82% grăsime
- 30 gr griș
- 100 gr stafide în ciocolată
- În plus:
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea merelor
Spălăm merele, le dăm pe răzătoare și le punem la caramelizat cu zahărul, într-o crăticioară cu pereți dubli. Le lăsăm până când îți schimbă culoarea și se formează sirop. Adăugăm untul, amestecăm până când acesta se topește și se încorporează uniform în compoziție. Untul va ajuta compoziția de mere să aibă o textură uniformă după răcire, iar prăjitura se va secționa frumos. Stingem focul și în funcție de cât sirop se formează, adăugăm griș. Lăsăm compoziția de mere să se răcească bine și adăugăm scorțișoara și stafidele trase în ciocolată.
În cazul în care avem merele la borcan, cazul meu, topim untul și îl adăugăm peste mere. Adăugăm și grișul și zahăr dacă mai necesită și omogenizăm compoziția. Înainte de a folosi compoziția de mere la prăjitură, adăugăm în ea scorțișoara și stafidele în ciocolată.
Pregătim aluaturile pentru prăjitura Duo cu mere și stafide în ciocolată
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Spargem ouăle în bolul mixerului adăugăm un praf de sare și zahărul peste ele și le mixăm până când se dublează în volum.
Adăugăm, pe rând, uleiul, laptele, omogenizând compoziția după fiecare adaos. Apoi adăugăm și făina amestecată cu praful de copt. Din cantitatea de făină oprim 30 de grame pentru blatul simplu. Împărțim aluatul rezultat în două părți aproximativ egale. În prima parte adăugăm cacaua și esența de rom, iar în a doua parte adăugăm făina oprită și coaja de lămâie răzuită.
Punem hârtie de copt în tava unsă cu puțin ulei. Întindem în ea aluatul cu cacao. Îl nivelăm frumos la suprafață și punem tava la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade Celsius, atât cât să se rumenească ușor aluatul la suprafață.
Scoatem tava din cuptor și întindem compoziția de mere deasupra blatului rumenit. Peste compoziția de mere întindem compoziția de blat simplu. Punem din nou tava la cuptor și mai coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Lăsăm prăjitura Duo cu mere și stafide în ciocolată să se răcească bine, o decorăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și o putem porționa.
Este foarte gustoasă și foarte aromată.