Prăjitura Moșului

de Maria Udrea
0 comentarii
Trei porții de prăjitura Moșului pe un platou alb, alături de o ceașcă cu cafea și o coroniță de Crăciun

Am denumit-o Prăjitura Moșului, pentru că am preparat-o în întâmpinarea lui Moș Nicolae și a fost atât de apreciată, încât o voi prepara și pentru întâmpinarea  lui Moș Crăciun. 😀

Este o combinație reușită de blaturi, unul cu unt în compoziție, altul de bezea cu cacao, iar între ele am așezat pișcoturi, pentru un aspect mai plăcut, dar și gust deosebit.

Deasupra sunt două creme: una cu ciocolată neagră și cealaltă cu ciocolată albă.

Trei porții de prăjitura Moșului pe un platou alb, alături de o ceașcă cu cafea și o coroniță de Crăciun

Mai găsiți pe blog astfel de rețete de prăjituri cu pișcoturi în blat sau în creme:

Prăjitura Armonia gustului

 Prăjitura cu pișcoturi încorporate în blat de cacao

Găsiți chiar și rețete de torturi. Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta ”Prăjitura Moșului”.

Ingrediente

  • Blat cu unt:
  • 2 ouă mari + 4 gălbenușuri
  • 200 g unt(65%)
  • 150 g zahăr
  • 200 g făină
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • 24 pișcoturi Savoiardi
  • Blat de bezea cu cacao:
  • 4 albușuri
  • 100 g zahăr
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 lingură)
  • 50 g făină
  • 50 g cacao
  • 50 g nucă măcinată fin
  • un praf sare
  • Sirop:
  • 450 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 3 fiole esență de lămâie(3×8 ml)
  • Glazură de ciocolată neagră:
  • 200 g ciocolată neagră(74%)
  • 175 ml frișcă lichidă
  • Crema de ciocolată albă:
  • 200 g ciocolată albă
  • 150 ml frișcă lichidă
  • 250 g mascarpone
  • Decor:
  • figurine de ciocolată

 

Porții: 24

Timp total de preparare: 90 minute

Timp de coacere: 35 minute

Dimensiuni tavă: 23/36 cm

Mod de preparare pentru Prăjitura Moșului

Începem cu pregătirea compoziției pentru blatul prăjiturii, dar înainte de a amesteca ingredientele pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Prepararea blatului

Frecăm untul moale cu zahărul și un praf de sare, apoi încorporăm pe rând ouăle și cele patru gălbenușuri și omogenizăm compoziția.
Adăugăm coaja rasă de lămâie și, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem compoziția în ea.
O nivelăm cu o spatulă de tort, apoi așezăm pișcoturile deasupra.
Preparăm blatul de bezea cu cacao.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu puțină sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul transformat în pudră și zeama de lămâie și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Scoatem mixerul și folosim o spatulă pe mai departe.
Adăugăm nuca măcinată fin  și amestecăm ușor de jos în sus, cu spatula, apoi adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu pudra de cacao.
Turnăm compoziția peste pișcoturile din tavă și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 35, maxim 40 de minute.
Compoziția de bezea cu cacao, va îmbrăca frumos pișcoturile și va acoperi golurile dintre ele.
Lăsăm apoi prăjitura să se răcească complet și o însiropăm cu siropul răcit, preparat prin fierberea apei cu zahărul, iar după stingerea focului, adăugând esența.
Eu am preferat aroma de lămâie la această prăjitură, dar merge orice aromă vă place, în special romul.

Preparare glazură pentru rețeta prăjitura Moșului

Pentru glazura de ciocolată neagră, încălzim frișca lichidă și topim în ea ciocolata ruptă în bucăți mici.
Nu este nevoie să atingă punctul de fierbere, o încălzim atât cât este necesar ca ciocolata să se topească, amestecând cu o spatulă.
Lăsăm glazura să se tempereze ușor și o turnăm în strat subțire, peste prăjitură.
Dăm prăjitura la rece, până când glazura se va întări, apoi o porționăm și o decorăm cu crema de ciocolată albă și figurinele de ciocolată.

Preparare cremă de ciocolată

Pentru crema de ciocolată albă, procedăm ca și la glazura de ciocolată neagră, topind ciocolata în frișca lichidă, apoi o dăm la rece pentru 30 de minute.
După ce este bine răcită, introducem mixerul în ea să devină cremoasă, apoi încorporăm mascarponele.
Cu ajutorul unui posh cu dui, ornăm prăjitura moșului, apoi o dăm din nou la rece până în momentul servirii.
Este foarte bună și aspectuoasă, v-o recomand cu mare drag!
Ca și tip de ingrediente am folosit următoarele: unt Pilos, de la Lidl, ciocolată Bellarom, tot de la Lidl, frișca lichidă Creme
Patiserie, ouă de țară, făină tot de țară.
Colaj de poze cu pașii de preparare ai prăjiturii Colaj de poze cu pașii de decorare a prăjiturii Trei porții de prăjitura Moșului pe un platou alb, alături de o ceașcă cu cafea și o coroniță de Crăciun

Trei porții de prăjitura Moșului pe un platou alb, alături de o ceașcă cu cafea și o coroniță de Crăciun

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.