Am ales să prepar pentru trecerea dintre ani, acest delicios tort cu creme de ananas și vișine, îmbrăcat în cremă de ciocolată cu aromă de cafea și decorat cu fulgi de cocos.
Aș fi vrut un tort alb, dar ai mei iubesc nespus torturile cu ciocolată, iar eu țin cont de gusturile lor.
Este un tort ușor acrișor de la cremele de vișine și ananas, dar nouă nu ne plac torturile foarte dulci, așa că a fost fix pe gustul nostru.
Iar la crema de ciocolată, am ales să adaug și puțină cafea și a ieșit tare bună așa aromată.
Blatul de tort l-am preparat ca în rețeta Blat de tort cu aromă intensă de lămâie.
Poate vă încântă și rețeta Tort cu cremă de ciocolată albă și cremă de afine.

Ingrediente
- Pentru blat de tort de 24 cm diametrul:
- 6 ouă medii
- 10 linguri zahăr(10x20g)
- 3 linguri ulei(25 ml)
- 3 linguri apă(25 ml)
- 10 linguri făină(200 g)
- zeama și coaja de la o lămâie mare
- un praf sare
- În plus:
- puțin ulei pentru uns pereții formei
- puțin zahăr pudră pentru pudrat pereții formei
- hârtie de copt doar pentru baza formei
- Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 2 linguri zahăr
- 2 lingurițe esență de lămâie
Pentru crema de vișine:
- 750 gr compot de vișine, fără sâmburi
- 2 linguri amidon alimentar
- 200 ml frișcă îndulcită
- 1 praf de sare
- 5 gr gelatină
- Pentru crema de ananas:
- 1300 gr compot de ananas
- 2 linguri amidon alimentar
- 200 ml frișcă îndulcită
- 1 praf de sare
- 5 gr gelatină
- Pentru crema de ciocolată:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 200 ml frișcă îndulcită
- 110 ml cafea expreso, tare
- Pentru decor:
- fulgi de cocos
Mod de preparare pentru tort cu creme de ananas și vișine
Preparăm blatul
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare. Mixăm albușurile până devin spumoase. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până obținem acea bezea fermă, astfel încât, dacă întoarcem vasul invers, aceasta să rămână fixată pe pereții vasului.
Frecăm gălbenușurile cu sarea presarată peste ele, apoi adăugăm uleiul, apa și zeama de lămâie. Le încorporăm, încet, în bezea. Încorporăm, treptat, făina cernută în prealabil, precum și coaja de lămâie rasă fin.
Ungem pereții formei de copt cu ulei, apoi presărăm puțin zahăr pudră, sau făină. Zahărul pudră ajută blatul de tort să se desprindă de pe pereții formei( tips deprins de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani)
Preparăm cremele pentru rețeta Tort cu creme de ananas și vișine.
Pentru cremele de ananas și de vișine, trecem fructele( separat, pentru fiecare cremă în parte), împreună cu zeama de compot, prin blender. Oprim câte 2-3 linguri din zeama de la compot, în care adăugăm gelatina.
Gelatina se lasă să se hidrateze, apoi se diluează pe baie de aburi, amestecând continuu.
Piureurile de fructe rezultate se trec prin sită pentru a deveni mai fine. Se adaugă, la fiecare piure în parte, câte 2 linguri rase de amidon și se omogenizează bine. Apoi se fierb cremele până se îngroașă ca niște budinci, amestecând continuu.
Se lasă să se tempereze, apoi se adaugă în fiecare, gelatina diluată, ușor caldă. Apoi, se încorporează frișca bătută și se lasă cremele la rece pentru câteva minute.
Asamblăm deliciosul Tort cu creme de ananas și vișine.
Secționăm blatul de tort în trei părți pe care le însiropăm cu siropul răcit, preparat prin fierberea apei cu zahărul și adăugată la final esența.
Așezăm prima parte de blat pe platou. Punem partea de deasupra blatului la baza tortului, pentru că aceasta este mai neuniformă. Adăugăm și inelul detașabil, al formei de tort, pentru a asambla tortul uniform. Eu l-am îmbrăcat în folie, pentru a se desface ușor.
Peste prima parte de blat întindem jumătate din crema de vișine, iar peste aceasta, jumătate din crema de ananas. Adăugăm a doua parte de blat, întindem iar cele două părți din cremele rămase și deasupra așezăm ultima parte de blat.
Dăm tortul la frigider până se întăresc cremele.
Cremele mele nu au ieșit foarte ferme, pentru că eu folosesc foarte puțină gelatină, neagreând prea mult acest ingredient. Dacă le vreți mai ferme, adăugați 10-15 gr de gelatină la fiecare.
Preparăm crema de ciocolată cu cafea pentru rețeta Tort cu creme de ananas și vișine.
Mai întâi fierbem o cafea tare, sau după gust.
Topim ciocolata ruptă, în frișca lichidă încălzită și omogenizăm compoziția, apoi o lăsăm să se răcească. Când este răcită, introducem mixerul în ea și o mixăm până devine cremoasă, dar nu foarte tare. Adăugăm, treptat, cafeaua răcită și mixăm în continuare.
Avem grijă la cantitatea de cafea, să nu diluăm foarte mult crema.
Apoi îmbrăcăm tortul în crema de ciocolată cu cafea și îl decorăm cu fulgi de cocos.
Eu am avut niște fulgi mari de cocos, de la Sano vita, dar am folosit și din cei fini.
Dăm tortul la rece pentru câteva ore, înainte de a-l porționa.
Bine ar fi dacă tortul s-ar secționa a doua zi, dar se poate secționa și în 2-3 ore de stat la rece.
După cum v-am spus, este un tort ușor acrișor și foarte aromat. Dacă se dorește mai dulce, se pot adăuga 1-2 linguri de zahăr la cremele de ananas și vișine.
Să vă fie de folos!
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
2 comentarii
Buna ziua daca nu am compot de visine pot folosi visine congelate (stau in uk).Multumesc
Bună! Sigur că se pot folosi vișine congelate, sau chiar dulceață de vișine.