Tort cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri

de Maria Udrea
0 comentarii
Tort cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri

Acest tort cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri, l-am preparat cu drag pentru aniversarea unei prietene dragi.

Are blat de cacao, creme de ciocolată albă și neagră cu vișine, bandou de ciocolată și o cremă cu sirop de trandafiri.

O combinație perfectă pentru un tort și un adevărat deliciu pentru musafiri.

Am rugat-o pe prietena mea să-mi trimită o poză cu secțiunea și chiar dacă nu e calitativă poza, sper că se pot vedea bine straturile.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 ouă medii
  • 8 linguri apă rece(50 ml)
  • 200 g zahăr
  • 200 g făină
  • 25 g cacao
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 linguriță)
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei și zahăr pudră, pentru tapetat forma de copt
  • Pentru sirop:
  • 150 ml apă
  • 100 ml sirop de trandafiri
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 250 g ciocolată albă
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 150 g mascarpone
  • 50 g vișine din compot
  • Pentru crema de ciocolată neagră:
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 250 ml frișcă lichidă
  • 100 g mascarpone
  • 50 g vișine din compot
  • Pentru crema cu sirop de trandafiri:
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml sirop concentrat de trandafiri
  • Pentru bandoul de ciocolată și topping
  • 250 g ciocolată cu lapte
  • 50 g unt
  • 1 linguriță lapte

Porții: 16-20

Timp de preparare: 120 minute

Diametrul formei de copt: 27 cm

Mod de preparare pentru tort cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri

Preparare sirop

Punem apa la fiert, iar când începe să fiarbă, retragem vasul de pe foc și adăugăm siropul de trandafiri.
Amestecăm intens, până când siropul de trandafiri se distribuie uniform.
Siropul de trandafiri l-am obținut încălzind dulceață de trandafiri și apoi trecând-o prin sită.
Dulceață de trandafiri am folosit din cea de la Râureni, tare mult îmi plac mie produsele lor.

Preparare creme de ciocolată pentru tort cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri

Punem frișca lichidă la încălzit, în vase diferite pentru fiecare cremă în parte.
Ridicăm vasele de pe foc, înainte ca frișca să atingă punctul de fierbere.
Adăugăm într-un vas ciocolata albă ruptă în bucăți mici, iar în celălalt, ciocolata neagră.
Amestecăm intens până când ciocolatele se topesc și compozițiile devin omogene.
Le dăm la rece.
Pentru că ciocolata albă are altă textură decât cea neagră, vom pune mai puțină frișcă lichidă decât la ciocolata neagră.
Când cremele se răcesc, introducem mixerul în ele și le spumăm, apoi adăugăm mascarpone și le omogenizăm.

Preparăm crema de frișcă cu sirop de trandafiri.

Mixăm frișca lichidă cam pentru 3/4 apoi adăugăm siropul și mixăm în continuare.
Pentru fermitate, adăugăm și mascarpone.
Crema va avea o culoare roz, plăcută și o aromă intensă de trandafiri.
Se poate renunța la mascarpone, dacă acesta nu este prea agreat.

Asamblare tort cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri

Răsturnăm blatul de tort invers, pentru a păstra deasupra partea de la baza tortului.
Aceasta este întotdeauna nivelată frumos.
Secționăm blatul de tort în trei și însiropăm fiecare parte, mai ales pe margini.
Peste partea care va sta la baza tortului întindem crema de ciocolată neagră și înfigem vișinele prin ea.
Adăugăm partea de la mijlocul blatului și o presăm bine peste cremă.
Întindem crema de ciocolată albă, înfigem vișine prin ea și o acoperim cu ultima parte de blat.
Încercuim tortul cu pereții detașabili ai formei de copt și îl dăm la rece pentru o oră.

Preparăm bandoul de ciocolată și toppingul

Măsurăm circumferința și înălțimea tortului și tăiem o fâșie din hârtia de copt, cu aceste dimensiuni, dar puțin mai înaltă.
Șifonăm hârtia în mâini, pentru a ieși bandoul ușor denivelat.
Topim ciocolata la bain marie și întindem jumătate din ea peste hârtia de copt.
La capătul superior urmărim să nu fie chiar linie dreaptă, ci mai în colțuri, pentru un aspect asimetric.
Peste restul de ciocolată, adăugăm untul și laptele, omogenizăm bine amestecul, pe foc și îl turnăm fierbinte deasupra tortului.
Îl întindem uniform, înclinând ușor tortul într-o parte și în cealaltă.
Lăsăm bandoul de ciocolată să se întărească puțin pe hârtia de copt, apoi, cu grijă, îl lipim peste marginile tortului.
Lăsăm și hârtia de copt și dăm din nou tortul la rece, până se întărește bine ciocolata de pe margini și cea de deasupra tortului.

Finalizare tort cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri

Scoatem tortul din frigider și îndepărtăm, cu grijă, hârtia de copt de pe bandou.
O desfacem de la una din margini, apoi se dezlipește ușor, trăgând de ea.
Punem crema roz într-un posh cu dui pentru trandafiri și decorăm tortul deasupra.
Formăm trandafiri pe toată suprafața, ținând cont să fie în număr impar.
Îi încadrăm frumos între marginile bandoului de ciocolată.
Dăm din nou tortul la rece până în momentul servirii.
Este ceva de muncă la un astfel de tort, dar rezultatul final face să merite tot efortul.
Și, mai ales, satisfacția celor care-l savurează, face ca tot efortul să fie încununat.
Sper să vă placă deliciosul meu tort cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri și să-l încercați cu încredere!
Colaj de poze cu pașii de preparare a blatului de tortColaj de poze cu pașii de asamblare a tortului cu creme de ciocolată și sirop de trandafiriColaj de poze cu pașii de asamblare a tortului cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri
Tort cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri

Un alt tort cu bandou de ciocolată, găsiți și aici.

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.