Pentru o ocazie mai deosebită, petrecută alături de cei dragi, am preparat o rețetă de tort cupolă din ruladă cu zmeură și ciocolată. De mult nu mai preparasem un tort delicios. A avut un succes neașteptat și a dispărut rapid de pe platou.
Aveam în plan de mult timp un astfel de tort cupolă. Dar, de câte ori îmi propuneam să îl prepar, se consuma la stadiul de ruladă.
Prima dată am vrut să-l prepar când am preparat o rețetă de ruladă cu mac și cremă de ciocolată. Dar, am pus prea multă cremă de ciocolată în ruladă. Nu mi-a mai plăcut cum arată secțiunea așa că am abandonat ideea tortului Cupolă.
A doua oară am preparat o rețetă de ruladă cu cremă de nuci și glazură de ciocolată. Am făcut greșeala să le dau alor mei să deguste o felie de ruladă. Atât de mult le-a plăcut încât nu au mai avut răbdare să o transform în tort. Și experiența s-a tot repetat până când, în sfârșit, am preparat minunatul tort.
Ce conține rețeta de tort cupolă din ruladă cu zmeură
Foaia de ruladă din acest tort este preparată după rețeta clasică de pandișpan. Iar ca umplutură, am folosit gem de zmeură fără sâmburi, combinată cu puțin mascarpone. De aici și culoarea mai deschisă.
În interior l-am umplut cu cremă ganache de ciocolată amăruie, dar și cremă de zmeură cu mascarpone. A ieșit neașteptat de gustos, chiar dacă aspectul exterior nu m-a satisfăcut pe deplin.
Este interesant acest tort atât ca gust cât și ca aspect cu acele rondele de ruladă la exterior.
Ruladele se pot prepara după gustul și inspirația fiecăruia. Găsiți pe blog mai multe rețete de ruladă de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tort cupolă din ruladă cu zmeură și ciocolată.
INGREDIENTE
- Pentru foaia de ruladă cu laturile de 38,5 /43 cm:
- 8 ouă de mărime medie
- 125 gr zahăr
- 125 gr făină
- 1 praf de sare
- coaja de la o lămâie
- Pentru crema de zmeură:
- 400 gr gem de zmeură fără semințe
- 100 gr mascarpone
- Pentru crema de ciocolată:
- 400 gr ciocolată amăruie cu 55 % cacao
- 350 ml frișcă lichidă
- 50 gr unt cu 82% grăsime
- 150 gr mascarpone
- 1 praf de sare
- 400 gr compot de vișine
- 16 pișcoturi Savoiardi
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea foii de ruladă care necesită mai mult timp.
Separăm albușurile de gălbenușuri în două boluri. Peste albușuri presărăm puțină sare. Apoi le batem spumă cu ajutorul mixerului. Adăugăm zahărul, treptat și mixăm continuu până când obținem o bezea fermă. Scoatem mixerul și folosim o spatulă pentru amestecarea compoziției. Adăugăm gălbenușurile, apoi făina și omogenizăm ușor compoziția, cu mișcări circulare, de jos în sus.
Tapetăm tava cu hârtie de copt ți întindem compoziția pentru foaia de ruladă în ea. Coacem foaia de ruladă pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius, în cuptorul preîncălzit.
După coacere, răsturnăm foaia de ruladă pe o altă hârtie de copt așezată pe masa de lucru. O lăsăm să se tempereze 5-6 minute, apoi o ungem cu gemul de zmeură amestecat cu mascarponele. O rulăm strâns ajutându-ne de hârtia de copt. Împachetăm rulada cu zmeură în hârtia de copt și o lăsăm să se răcească.
Între timp, preparăm crema de ciocolată. Punem frișca lichidă la încălzit și adăugăm în ea ciocolata ruptă și untul. Amestecăm până când ciocolata și untul se topesc, iar compoziția se omogenizează. Lăsăm compoziția de ciocolată să se răcească bine, apoi introducem mixerul în ea pentru a deveni cremoasă. Adăugăm și mascarponele pentru o consistență mai groasă, dar și un praf de sare pentru accentuarea gustului.
Eu adaug unt și mascarpone pentru a nu mai folosi gelatină, dar acestea sunt opționale.
Cum montăm tort cupolă din ruladă cu zmeură și ciocolată
Pentru a monta tortul folosim un bol cu fundul rotund, în care punem folie de prospețime pentru a putea scoate tortul mai ușor.
Tăiem rulada în rondele de 3-4 mm grosime și le așezăm în interiorul bolului acoperind toată suprafața acestuia. Întindem un strat din crema de zmeură cu mascarpone rămasă de la ruladă( dacă rămâne). Apoi așezăm un rând de rondele de ruladă. La fel și acestea, dacă mai rămân. Peste rondele întindem crema de ciocolată amestecată cu vișine din compot bine scurse.
Trecem pișcoturile prin siropul de la compotul de vișine și le așezăm frumos peste crema de ciocolată.
Acoperim și baza tortului cu folie și îl punem la rece pentru 3-4 ore, sau de seara până dimineața. Apoi îl putem felia și savura cu poftă alături de cei dragi.