Pentru ca l-am montat într-o forma de chec, am zis ca i se potriveste mai bine denumirea de tort de biscuiti de post. Si se incadreaza perfect in categoria ”Torturi fara coacere” simple, rapide si usor de facut!
Salamul de biscuiti, sau tortul de biscuiti iese foarte bun si in varianta de post, Asa ca nu am ezitat si pe loc l-am preparat, spre delkiciul celor dragi.
Vedeti aici si reteta clasica de salam de biscuiti, cu gust de copilarie.
Si tot din categoria retetelor cu gust de copilarie mai gasiti pe blog si o reteta de napolitane cu crema caramel si nuci. Nici acestea nu lipseau de pe platourile cu dulciuri de la mesele de sarbatori.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de tort de biscuiti de post.

Ingrediente
- 450 g biscuiti populari
- 3 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 400 ml apa
- 1 lingura cacao
- 1 lingurita esenta de rom
- 100 g miez de nuca
- 100 g rahat multicolor
- 50 g stafide aurii
- un praf de sare
- nuca de cocos pentru ornat
Mod de preparare pentru tort de biscuiti de post
Mai intai adunam toate ingredientele din lista pe masa de lucru si le pregatim pentru amestecare.
Sfaramam biscuitii intr-un vas, dar lasam si bucati mai mari, pentru a-i da tortului un aspect mai placut.
Taiem miezul de nuca grosier si cat mai uniform, daca se poate.
Rahatul de fructe multicolor il taiem in cuburi mai mici si uniforme.
Iar stafidele le punem intr-un bol cu apa amestecata cu esenta de rom. Le lasam sa se hidrateze si sa se aromatizeze.
Amestecam ingredientele si montam deliciosul tort de biscuiti de post
Adaugam toate ingredientele într-un bol incapator si le amestecam usor pentru a nu strivi bucatile de biscuiti mai mari.
Caramelizam 3 linguri de zahar, sau mai mult, sau mai putin, in functie de cat de dulce dorim tortul, dar trebuie avut in vedere ca majoritatea ingredientelor sunt dulci.
Desfacem cacaua in putina apa rece, apoi adaugam si restul de apa trecuta la ingrediente si turnam acest amestec, treptat, peste zaharul caramelizat, de pe foc.
Amestecam energic, dar cu mare grija sa nu ne arda vaporii degajati, apoi lasam siropul la foc incet pana cand se topeste zaharul care se solidifica la contactul cu apa.
Ridicam siropul de pe foc, adaugam in el si zaharul vanilat, putina sare si esenta de rom si il turnam fierbinte peste ingredientele din vas, amestecand totul bine, pentru a se patrunde biscuitii si a se omogeniza amestecul.
Tapetam o forma de chec cu folie, intindem compozitia in ea si o presam bine.
Dam forma la frigider pentru cel putin o ora, apoi putem rasturna tortul pe platou si il putem orna cu nuca de cocos sau cacao.
Sa va fie de folos, reteta mea de tort de biscuiti, de post!
3 comentarii
Cat de frumos arata la tine pe platou!
Le faci tu in asa fel de arata apetisante rau! 🙂
Am uitat sa zic, Eu adaug si putin ulei de masline ca sa fie mai cremos.
Multumesc, Tania! Sa stii ca m-am gandit si eu sa pun un strop de ulei, dar am renuntat. 😀