Ideea acestui tort in patratele cu nucă si piersici din compot mi-a incoltit inca de cand am preparat primul tort tiramisu.
M-am gandit sa inlocuiesc piscoturile cu balt cu cacao si nuci.
Este un tort preparat in forma de cozonac, cu blat de cacao si nuca, putin insiropat, cu piersici din compot si crema de vanilie, cu mascarpone.
Este chiar delicios și aspectuos!
Ingrediente
- Pentru blat:
- 5oua+ 3 albusuri
- 10 linguri zahar
- 6 linguriulei
- 6 linguri nuca macinata
- 4 linguri faina
- 3 linguri cacao
- sare
- 1 lingurita esenta de cafea
- 1 plic praf de copt
- Pentru crema:
- 3 galbenusuri
- 500 ml lapte
- 500 gr mascarpone
- 5 linguri faina
- 4 linguri zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 3 plicuri zahar vanilat
- 1 varf lingurita sare
- 800 gr compot de piersici(de casa)
Mod de preparare pentru tort in patratele cu nucă si piersici
Preparare blat
Separam albusurile de galbenusuri si dam deoparte cele 3 galbenusuri pentru crema.
Batem albusurile spuma cu putin sare.
Adaugam zaharul, treptat, iar cand bezeaua devine ferma, adaugam galbenusurile, apoi uleiul, amestecand usor sa nu se lase bezeaua.
Cernem pe un platou faina si cacaua si le amestecam cu praful de copt.
Apoi incepem sa le incorporam treptat in compozitia de blat.
La final adaugam nuca macinata si esenta.
Tapetam o tava mare de cozonac cu hartie de copt si rasturnam compozitia de blat in ea.
Tava mea are dimensiunile: 15/30 cm si inaltime 10 cm.
Nivelam compozitia si dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 grade, dar verificam spre final si cu scobitoarea.
Preparam crema
Amestecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si sarea si diluam cu 2 linguri de lapte rece, apoi adaugam faina si omogenizam.
Restul de lapte il adaugam fierbinte, amestecam bine si punem vasul la foc mediu.
Amestecam continuu pana cand crema se va ingrosa ca o budinca, apoi adaugam esenta devaniliesi dam vasul la rece.
Cand se va raci crema o vom amesteca cu mascarponele, punand cate putin mascarpone in crema si mixand usor.
Rasturnam blatul pe un platou si il vom decupa in trei parti pe orizontala.
Insiropam fiecare parte de blat cu zeama de la compotul de piersici, dar nu prea mult.
Taiem cateva bucati depiersicain cubulete iar restul, le vom taia in sferturi si vom orna tortul cu ele.
Asamblare tort in patratele cu nucă si piersici din compot
Intindem pe prima parte din tort 1/5 din crema, asezam bucatele de piersica, apoi presam cu a doua parte de blat.
Peste a doua parte de blat, intindem de asemeni 1/5 din crema, asezam bucatele de piersica si presam cu a treia parte de blat.
Acum vom taia tortul astfel asamblat in trei parti pe verticala si vom proceda asemanator cu crema si cu bucatele de piersica.
Lipim bine partile de tort decupate, ornam deasupra cu crema ramasa, cu ajutorul unui posh si asezam felii de piersica.
Dam deliciosul tort in patratele cu nucă si piersici din compot, la rece pentru cel putin 30 de minute, apoi il putem portiona.
Un tort frumos si interesant este Tortul Sah cu cappuccino al Timei.
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
22 comentarii
Cred ca e tare bun si arata nemaipomenit de bine!
Tania D
Multumesc, Tania! A fost tare bun!
Arata super fain tortul
Multumesc!
Arata exceptional , Merisorule … cred ca-i delicios , bv , bv
Multumesc, Diana! Chiar delicios a fost!
Yumyy..ce bunatate!!
Multumesc! 🙂
Nu stiu cum e posibil sa nu fi venit pana acum… sunt chiar inconstienta cu asa bunaciuneeee! :))) Muaah! arata demential!
Muah! pe cat de bine a aratat, pe atat de rapid s-a mancat 😀
Cat de bine arata, salivez uitandu-ma la el!
Sarbatori fericite iti doresc draga Meri!
Multumesc, Paula!
Sarbatori fericite si voua!
Fantastic tort, nu ma satur sa-l admir 😡 😡 😡
Si mie mi-a placut mult cum a iesit! 🙂 >:D<
Si mie mi-a placut mult cum a iesit! 🙂 >:D<
Asta e o minune de prajitura, atat de impresionant e aspectul!!!! Te felicit!!!!
Multumesc, draga mea! Si mie mi-a placut mult! >:D<
ce frumos arata! nu m-as fi gandit la patratele!
Multumesc, Dia! Si mie mi-a placut mult cum a iesit.
Multumesc foarte aspectuos data viitoare am sa-l fac putin mai dulce ca sa fie pe placul meu!
Ma bucur ca l-ai incercat! eu incerc sa mai reduc din zahar 🙂
Great layer cake! Peaches fit perfectly into this :):)