Acest tort naked cu iaurt și zmeură a fost special preparat pentru un eveniment deosebit în familie, de către prietena fidelă a blogului nostru, Maria Bichis.
Mulțumim, Maria, pentru că împărtășești cu noi rețetele tale, preparate cu multă dragoste pentru cei dragi! Chiar dacă pozele nu sunt chiar profesionale, se poate vedea destul de bine cât de apetisant este tortul. Merită preparat pentru deliciul familiei și al celor apropiați. Eu îl voi prepara, cu siguranță, mai ales în sezonul zmeurei de grădină, bine coaptă și aromată.
Tot de la Maria mai avem pe blog și rețeta de tort Pădurea Neagră cu căpșuni. Este un tort adaptat după clasicul tort cu aceeași denumire, dar care se prepară cu cireși sau vișine. Vedeți aici și rețeta clasică pentru acest tort.
Și tot de la Maria mai avem pe blog și o rețetă delicioasă de mini tarte cu vanilie și fructe. Și acestea pot fi preparate pentru un platou cu prăjituri festive.
Cum se prepară rețeta de tort naked cu iaurt și zmeură
Pentru tortul de față preparăm două blaturi, unul alb și unul cu cacao, pentru gusturi diferite și aspect mai deosebit. Crema de iaurt se prepară cu frișcă și gelatină și cu aromă de lămâie. Dar puteți pune aroma preferată.
Iar pentru stratul de zmeură se prepară un jeleu din pulbere de gelatină roșie, care se găsește la plicuri.
Este un tort simplu, dar foarte gustos și aromat. Se poate prepara și cu căpșuni sau cu alte fructe.
Mai găsiți pe blog astfel de rețete de torturi cu fructe și mai simple, dar și complexe, de unde vă puteți inspira. De asemeni, avem și o mică colecție de rețete primite de la Maria Bichis.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort naked cu iaurt și zmeură.
INGREDIENTE
- Pentru blat alb cu diametrul de 26 cm:
- 3 ouă
- 100 gr zahăr
- 4 ml esență de vanilie
- 100 gr făină
- 50 ml ulei
- 1 praf de sare
- Pentru blat negru cu diametrul de 26 cm:
- 3 ouă
- 75 gr zahăr
- 75 gr făină
- 25 gr cacao
- 1 praf de sare
- 4 ml esență de rom
- Pentru crema de iaurt:
- 500 gr iaurt grecesc
- 7 foi de gelatină
- 80 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 300 ml frișcă lichidă
- coaja de la o lămâie
- 1 praf de sare
- Pentru jeleu de zmeură:
- 250 gr zmeură
- 750 ml apă
- 50 gr de zahăr
- 3 plicuri tort gelee roșu
MOD DE PREPARARE
Pentru prepararea celor două blaturi de tort se procedează în același mod. Se pot coace în același timp folosind funcția de ventilație a cuptorului, sau se coc separat. Nu este nevoie să se separe albușurile de gălbenușuri pentru că nu se doresc blaturile înalte.
Începem prin a porni cuptorul la 180 de grade Celsius.
Punem cele trei ouă cu un praf de sare și zahărul, în bolul mixerului și le amestecăm până când se topește zahărul. Va rezulta o compoziție spumoasă. Adăugăm uleiul și esența, apoi, lingură cu lingură, făina.
Pentru blatul cu cacao, amestecăm bine făina cu pudra de cacao și le trecem prin sită înainte de a le adăuga în compoziție.
Omogenizăm bine compoziția pentru tort și o întindem uniform în forma de copt tapetată cu hârtie. Coacem blatul de tort pentru 20-25 de minute la 180 de grade. La fel procedăm și cu al doilea blat, dacă le coacem separat. Eu optez pentru coacerea separată a blaturilor, de obicei.
În timp ce blaturile de tort se răcesc, preparăm crema de iaurt cu frișcă. Punem iaurtul în bolul mixerului și îl amestecăm cu zahărul pudră, până când acesta se topește. Hidratăm foile de gelatină în apă, apoi le scurgem, le diluăm pe baie de aburi și le amestecăm cu puțin iaurt. Frișca o batem separat până când devine fermă. Amestecăm iaurtul cu gelatina și frișca, adăugăm și coajă de lămâie răzuită fin, dar și un praf de sare, pentru intensificarea gustului. Omogenizăm bine crema de iaurt și o întindem peste blatul alb, așezat în forma de copt curățată. Apoi așezăm blatul de cacao și punem tortul la rece pentru câteva ore, pentru a deveni fermă crema de iaurt.
Apoi, scoatem tortul de la rece și așezăm zmeura deasupra lui, cu vârfurile în sus. Diluăm pulberea de tort geleee în apă, adăugăm și zahărul și fierbem lichidul timp de 1 minut. Îl mai lăsăm 1 minut să se tempereze și îl turnăm peste zmeură.
Punem din nou deliciosul tort naked cu iaurt și zmeură la rece, până când jeleul devine ferm și îl putem porționa frumos.
Maria a preparat două torturi, dar pe unul l-a îmbrăcat în frișcă și a atașat deasupra o vafă cu desene animate. A fost preparat special pentru nepoțica sa. Îi urăm și noi pe această cale, nepoatei sale, un sincer ”La Mulți Ani!”
3 comentarii
Mulțumesc frumos Maria
Maria, eu îți mulțumesc frumos pentru rețetă!
Se pot folosi si capsuni sau fructe de padure in locul zmeurii?