Simplu de preparat si mult mai sanatos acest aluat de foietaj preparat in casa!
” Foitajul (aluat franțuzesc) este un produs de patiserie originar din Franța, inventat în secolul al XVII-lea de către Claudius Gele, un ajutor de patiser, care având tatăl bolnav și necesitând un regim alimentar; fiul a hotărât să-i pregătească o pâine mai specială dintr-un aluat format din făină, unt, oțet, sare și apă; pe care l-a pliat și turat de 10 ori, după care l-a pus la copt.” – by Wikipedia.
Eu ma abat de la aceasta regula, iar acest aluat il fac de peste 20 de ani si imi reuseste de
fiecare data.
Reteta o am de la o fosta colega de serviciu, de cand eram eu mica….. ce mult e de atunci! :))))
Pe atunci o faceam cu margarina, dar acum o prepar cu unt cu 65 % grasime, sau chiar cu 82%, depinde pentru ce folosesc aluatul.
Din acest aluat ies lejer doua foi coapte pe dosul unei tavi de 28/40 cm, sau depinde cum il doreste fiecare, mai intins, sau mai inalt.

Ingrediente
- 200 gr unt 65%
- 9 linguri ulei
- 11 linguri apa
- 1 lingurita otet
- 1 ou
- 1/2lingurita sare
- faina cat cuprinde
- Optional:
- 1 lingurita zahar
- arome
Mod de preparare
Preparare compozitia pentru uns
Peste untul ramas pe foc adaugam cele 9 linguri de ulei, iar cand incepe sa fiarba pe margini, adaugam o mana de faina si amestecam energic pana se omogenizeaza apoi ridicam vasul de pe foc.
Va rezulta o ciulama usor fluida, pe care o lasam sa se raceasca.
Preparare aluat
Peste cele 9 linguri de unt pe care le-am dat deoparte, adaugam 1 ou, sare, zahar, otet si apa si amestecam bine, apoi incepem sa incorporam treptat faina.
Lucram mai intai in vas, apoi cand se ingroasa, rasturnam aluatul pe masa infainata si il mai framantam pana cand nu se mai lipeste de maini.
Va rezulta un aluat usor moale si foarte elastic.
Elasticitatea aluatului se datoreaza in primul rand oului, mai ales albusului, apoi depinde si de calitatea celorlalte ingrediente, unt, faina.
Eu folosesc unt Pilos de la LIDL si faina de casa.
Mie mi-au intrat aproximativ 500 gr de faina, proaspat macinata.
Asamblare aluat de foietaj preparat in casa
Peste jumatate din foaia de aluat, intindem jumatate din ciulamaua racita, apoi aducem jumatatea de aluat neunsa, peste ea.
Ne ajutam de sucitor, ruland capatul foii de aluat neuns pe el si aducandu-l apoi peste partea unsa cu ciulama.
Presam usor cu mainile, apoi ungem din nou jumatate de aluat cu jumatate din cantitatea de ciulama ramasa si aducem iarasi jumatatea neunsa peste ea si tot asa pana cand nu mai putem impacheta aluatul si terminam ciulamaua.

Invelim aluatul, asa impachetat, in folie si il dam la frigider pentru 1-2 ore, pana cand se intareste ciulamaua printre foile de aluat.
Apoi il putem folosi la placinte, sau prajituri.
Sper sa va fie de folos reteta me de aluat de foietaj preparat in casa!
6 comentarii
Foarte faina reteta ta.
Sa stiu unde sa vin cand am nevoie de reteta.
Foarte frumos se vad straturile de aluat.
Pupici
Multumesc, Dia! Pup cu drag!
Am mai facut un foietaj de la tine, ala cu branza si a fost nemaipomenit, asa ca am printat si reteta asta si o execut sambata.
Sa ai o zi buna!
Zi buna si tie, Tania! Ma bucur ca testezi retetele mele! Te pup!
Cea mai buna prajitureasa, o cheama Merisor 🙂
Ha,ha, Ela! :)))) Da, is cea mai buna prajitureasa din familia mea :)))) Puuuup