Pentru că ne plac în mod deosebit papanașii, am ales să pregătesc rețeta de Papanași muntenești cu glazură de ciocolată, cu o ocazie specială.
2018 este anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.
Anul centenarului este anul în care Dr. Oetker sărbătorește 20 de ani în România, ocazie cu care ne întoarcem la origini pentru redescoperirea rețetelor autentic românești.
Și cum papanașii fac parte dintre deserturile tradiționale îndrăgite, am ales să-i prepar pe cei muntenești, pentru că eu în această zonă locuiesc. Și le-am înnobilat gustul cu ingrediente minunate de la Dr. Oetker.
Și cum rețetele se reinterpretează după propriile imaginații și gusturi, m-am abătut puțin de la rețeta clasică de papanași muntenești, unde aceștia sunt serviți cu smântână și dulceață și am glazurat o parte din ei cu glazură de ciocolată de la Dr. Oetker.
Ingrediente
- Pentru 16 papanași muntenești:
- 550 brânză proaspătă, de vaci
- 4 ouă
- 100 g griș
- 50 g amidon
- 50 g făină +puțină pentru înfăinat masa de lucru
- 1 linguriță sare
- 1 plic praf de copt
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 80 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
- Pentru fiert:
- 1 l apă
- 1 sticluță esență de rom
- 1/4 linguriță sare
- Pentru pudrat:
- 150 g pesmet din biscuiți
- 30 g zahăr brut
- 50 g unt
- 1 plic finesse de vanilie
- 100 g glazură Duo de ciocolată
- smântână, pentru servit
- dulceață de afine, pentru servit
Mod de preparare pentru papanași muntenești cu glazură de ciocolată
Amestecăm într-un vas încăpător, brânza cu sarea și zahărul pudră.
Cernem făina împreună cu praful de copt, apoi o amestecăm cu amidonul.
Adăugăm ouăle peste brânză și omogenizăm compoziția.
Adăugăm, apoi, esența, amestecul de făină, praf de copt și amidon, iar la final, adăugăm grișul.
Vom obține o compoziție nu foarte fermă, pe care o lăsăm la odihnit aproximativ o oră, pentru a se hidrata grișul.
între timp, punem pesmetul de biscuiți cu zahărul brun, untul și vanilia într-o tigaie încăpătoare, pe foc.
Amestecăm bine până când untul se topește și pesmetul se transformă într-un crumble frumos caramelizat.
Stingem focul și lăsăm acest crumble brun să se răcească.
Modelăm papanașii muntenești.
Punem un vas cu apa, sarea și esența pe foc.
Cu mâinile înfăinate vom modela 8 sfere din aluatul de papanași.
Din fiecare sferă, vom opri câte o bucată mică, pentru biluțele pe care le vom așeza deasupra.
Sferele de aluat le vom aplatiza ușor realizând astfel papanașii muntenești pe care îi scufundăm în apa care fierbe.
Îi lăsăm să fiarbă până se vor ridica singuri la suprafața apei.
Îi scoatem cu o spumieră și îi trecem prin crumble pe toate părțile.
La fel vom proceda și cu biluțele.
Apoi așezăm papanașii muntenești pe un platou cu biluțele aferente deasupra.
Încălzim glazura de ciocolată în apă fierbinte, conform instrucțiunilor de pe ambalaj și glazurăm papanașii muntenești cu aceasta.
Eu am glazurat jumătate din ei cu ciocolată, iar jumătate i-am lăsat pentru a fi serviți cu smântână și dulceață.
Au fost delicioși în ambele variante!
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.