Tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi

de Maria Udrea
1449 vizualizări
Tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi secționat pe platou și o porție pe farfurie

În ultimul timp am folosit foarte des combinația de caramel cu ciocolată în rețetele de deserturi, pentru că ai mei sunt înnebuniți după ea. De data aceasta, la sfârșit de săptămână, am preparat o rețetă de tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi.

Pișcoturile sunt varianta cea mai simplă pentru atunci când nu avem timp de copt blaturi sau când vrem un desert rapid. Mereu am în casă un pachet de pișcoturi. Îmi place să le adaug în deserturi chiar și când coc blaturi. Le adaug fie în interiorul blatului, fie în interiorul cremelor. Le adaug pentru un plus de aspect sau pentru a mai înălța prăjitura. Sunt ideale mai ales pentru deserturile la pahar, precum rețetele de Tiramisu. Le mai folosesc și mărunțite atunci când prepar praline sau diferite bomboane de casă.

Dintre rețetele cu pișcoturi de pe blog, vă recomand să încercați rețeta de desert rapid cu pișcoturi și cremă de ciocolată. Merită preparată atunci când pofta de desert este mare și nu avem timp de rețete laborioase. Putem prepara orice cremă pentru a o combina cu pișcoturile.

Iar una dintre rețetele amintite, cu pișcoturi în blat, foarte apreciată de pe blog, este rețeta de negresă cu pișcoturi și caramel sărat. Combinația dintre blatul de negresă cu pișcoturi, însiropat și crema de caramel sărat este cuceritoare.

Ce ingrediente conține rețeta de tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi

Crema caramel a trecut pe primul loc în topul cremelor preferate de ai mei. Până nu demult era pe primul loc crema de ciocolată, urmată de crema de lămâie. De cele mai multe ori apelez la caramelul condensat din comerț. Dar îmi place să-l prepar și în casă, atunci când am mai mult timp – vedeți aici rețeta. Se prepară destul de ușor și rapid și îi putem potrivi consistența modificând cantitățile ingredientelor.

De data aceasta am preparat crema caramel în casă. Crema de ciocolată se prepară foarte simplu, din ciocolată cu smântână pentru frișcă. Eu adaug și puțin unt pentru un plus de consistență.

Iar pentru a siropa pișcoturile am preparat un sirop de zahăr ars.  Nu am mai adăugat alte arome pentru că sunt suficiente cele pe care le au ingredientele.

Pentru a realiza aspectul tablei de șah am optat pentru a forma tortul din straturi de pișcoturi urmate de straturi alternative de cremă. Însă după ce l-am secționat, m-am gândit că ar fi arătat mult mai bine cu pișcoturile intercalate printre creme. Data viitoare așa îl voi face. Voi reveni cu un update la această rețetă.

Tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi Porție de tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi pe o farfurie, alături de tortul secționat pe platou

Dacă și voi obișnuiți să folosiți pișcoturi în deserturi, poate găsiți inspirație în rețetele de pe blog. Tastați cuvântul ”pișcoturi” în caseta de căutare și veți descoperi o colecție de astfel de rețete.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi.

Tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi secționat pe platou și o porție pe farfurie

Tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi

În ultimul timp am folosit foarte des combinația de caramel cu ciocolată în rețetele de… Torturi Tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi European Printează
Porții: 12 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 16 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1 pachet de pișcoturi Savoiardi
  • Pentru sirop:
  • 150 gr zahăr
  • 400 ml apă.
  • Pentru crema caramel:
  • 25 ml apă
  • 200 gr zahăr
  • 400 ml smântână pentru frișcă cu 36% grăsime
  • 250 gr unt cu 82 % grăsime
  • un vârf de linguriță cu sare
  • 500 gr mascarpone.
  • Pentru crema de ciocolată:
  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 350 gr ciocolată amăruie
  • 25 gr unt.
  • Pentru glazură:
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 150 gr ciocolată amăruie
  • 25 gr unt.

MOD DE PREPARARE

Am început cu prepararea cremei caramel care necesită fierbere, răcire și amestecare cu mascarpone. În timp ce acesta se răcește, preparăm crema de ciocolată, dar și siropul de zahăr ars.

Cum preparăm crema caramel

Luăm o crăticioară cu pereți mai înalți și baza stratificată și adăugăm în ea mai întâi apa, apoi zahărul. Așezăm crăticioara pe foc de intensitate mică spre medie și lăsăm zahărul să se topească. Nu amestecăm în el decât spre final de topire, pentru a se omogeniza.

Adăugăm untul tăiat în cuburi și amestecăm cu o spatulă până când se topește și obținem o compoziție groasă, dar fluidă. Apoi adăugăm smântâna pentru frișcă, amestecând continuu și fierbem sosul caramel până când se îngroașă consistent.  Spre final de fierbere adăugăm un praf de sare și amestecăm până când se dizolvă.

Lăsăm sosul caramel să se răcească bine și îl amestecăm cu crema mascarpone. Punem crema obținută la rece pentru a deveni mai fermă înainte de folosire.

Cremă caramel amestecată cu mascarpone în bol

Cum preparăm crema de ciocolată

Punem smântâna pentru frișcă la încălzit, într-o crăticioară și o lăsăm până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul și adăugăm în smântâna fierbinte ciocolata ruptă în bucăți cât mai mici și untul. Amestecăm intens până când se topește toată ciocolata și untul, iar compoziția este omogenă.

Lăsăm crema să se răcească bine, apoi introducem mixerul în ea pentru a-i da volum și cremozitate.

Pentru a prepara siropul, caramelizăm zahărul într-o crăticioară și adăugăm peste el, treptat, apă fierbinte. Fierbem siropul până când se dizolvă tot zahărul caramelizat, care se solidifică la contactul cu apa. Îl lăsăm să se răcească înainte de a-l folosi.

Cum formăm tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi

Pregătim o formă de copt cozonac mai mare și îi căptușim interiorul cu folie de prospețime. Așezăm la bază un rând de pișcoturi trecute rapid prin siropul de zahăr ars.

Ingrediente pentru tort cu pișcoturi, caramel și ciocolată

Punem cremele în doi săculeți pentru decorat prăjituri, cu sau fără dui metalic la capăt.  Dăm deoparte cam un sfert din crema caramel pentru decorul tortului. Adăugăm câte un rând din crema de caramel și unul din cea de ciocolată, pe lungime, peste pișcoturi. Câte rânduri de pișcoturi avem, atâtea rânduri de cremă formăm. Completăm cu un alt rând de pișcoturi și din nou rândurile din creme. Repetăm straturile până când ajungem la marginile tăvii. Ultimul strat va fi din pișcoturi.

Colaj de poze cu pașii de formare ai tortului cu caramel și ciocolată

Punem tava cu tortul la frigider pentru 4-5 ore, pentru a se așeza bine straturile și a putea secționa frumos tortul. Ideal ar fi să îl ținem la rece de pe o zi pe alta.  Eu nu l-am ținut decât 2 ore, din păcate, pentru că a trebuit să plec și am vrut să îl pozez înainte. De aceea nu am una dintre acele secțiuni perfecte.

Pentru a decora tortul, mai întâi îl răsturnăm pe un platou dreptunghiular. Apoi preparăm glazura. Procedăm ca la prepararea cremei de ciocolată, iar după ce compoziția este bine omogenizată, o întindem fierbinte deasupra tortului. O lăsăm să curgă și pe laterale și o nivelăm cu o spatulă de tort.

Lăsăm glazura de ciocolată să se întărească, apoi decorăm tortul cu crema caramel oprită, folosind săculețul pentru decorat cu dui stelat în capăt.

Colaj de poze cu pașii de decorare ai tortului Tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi

În mod normal, ar trebui să mai lăsăm tortul la rece cel puțin o oră pentru a se porționa perfect. După cum am menționat mai sus, eu l-am porționat imediat după decorare.

Tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi secționat pe platou și o porție pe farfurie Tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi porționat pe platou și o porție pe farfurie, alături de trei furculițe Tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi secționat pe platou și o porție pe farfurie

Ai mei au fost cuceriți de gustul acestui delicios tort șah cu caramel, ciocolată și pișcoturi. Sper să vă încânte și pe voi și să vă inspire rețeta mea.

Și tot din categoria torturilor cu pișcoturi, mai puteți încerca și rețeta de tort cu pișcoturi de cacao și cremă cu fructe

 

Tort cu pișcoturi de cacao și cremă cu fructe

Sau poate vă inspiră rețeta de tort cu pișcoturi și creme de ciocolată și ananas

Tort cu pișcoturi și creme de ciocolată și ananas

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.