Gogoșari umpluți cu varză, la borcan, pentru iarnă

de Maria Udrea
0 comentarii
Gogoșari umpluți cu varză, la borcan, pentru iarnă

A trecut ceva timp de când n-am mai făcut gogoșari umpluți cu varză și asta pentru că am tot făcut diverse Salate de legume și fructe, în care am pus și varză și gogoșari.

Anul acesta am zis sa nu-i mai ratez, că tare mult ii plac soțului meu, mai ales ca rețeta o am de la mama soacră. 😉

Și mie îmi plac mult, iarna, mai ales cu un strop de maioneză deasupra. Daaaa, sunt tare buni cu maioneza, dar și fară, alături de orice friptură sau alte mâncăruri cu carne.

Nu pun foarte mulți gogoșari umpluți cu varză, pentru că nelipsiți din cămară sunt tot clasicii Gogoșari în oțet, pe care îi adoră întreaga familie.

gogosari-umpluti-cu-varza-6

Ingrediente

  • Pentru un borcan de 4 l:
  • 10 gogoșari (2 kg)
  • 1 kg varză albă
  • 1 kg varză roșie
  • 4 morcovi(300 g)
  • 1 rădăcină țelină + frunzele
  • 1 conopidă mică
  • puțin hrean
  • 1/2 linguriță sare
  • Pentru soluția lichidă:
  • 500 ml oțet
  • 1 l apă
  • 2 linguri sare de murături(cam 50 g)
  • 1 plic condimente pentru murături
  • 2-3 foi de dafin
  • 100 g zahăr

Mod de preparare pentru gogoșari umpluți cu varză

Pregătim ingredientele.

Spălăm gogoșarii și cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit, decupăm câte un căpăcel, exact pe lângă cotoare.
Îndepărtăm cu grijă cotoarele, răzuim nervurile cu ajutorul unei lingurițe și îi scuturăm bine de semințe.
Varza o tocăm fideluță si o punem într-un vas încăpător, apoi presărăm sare peste ea și o amestecăm bine.
Morcovii și țelina, se dau pe răzătoarea mare, se adaugă peste varză și se amestecă.
Lăsăm salata să se odihnească 10-15 minute, apoi o scurgem ușor de zeama lăsată și umplem cu ea gogoșarii.

Cum punem gogoșarii cu varză, la borcan

Așezăm la baza borcanului frunze de țelină și câteva rondele de hrean, apoi începem să așezăm gogoșarii umpluți cu varză, presându-i ușor să încapă bine.
Printre gogoșarii umpluți cu varză, vom adăuga buchețele de conopidă și frunze de țelină, precum și mici rondele de hrean.
Într-un vas, fierbem oțetul cu apa, sarea, zahărul și condimentele, pentru câteva clocote, până se topește zahărul și sarea.
Așezăm sub fundul borcanului lama unui cuțit și turnăm peste gogoșari, compoziția lichidă, fierbinte și trecută prin strecurătoare. Sunt prea multe semințe și s-ar împrăștia prin salata de varză și nu știu dacă le-am agrea.
Imediat înfiletăm capacul și agităm bine borcanul, învârtindu-l pe masă, pentru a pătrunde compoziția lichidă prin toți gogoșari.
Dacă este cazul, desfacem capacul și completăm cu lichid.
Învelim borcanul cu o pătură și îl lăsăm acolo până se răcește, apoi îl putem trece în cămară.
Dacă se dorește o soluție mai acră, se reduce cantitatea de zahăr, dar având în vedere proporția oțet/apă, nu iese prea dulce nici compoziția mea.
Să vă fie de folos!

gogosari-umpluti-cu-varza-9

Puteți încerca de pe blog și rețeta de gogoșari în sos de roșii, perfecți pentru a fi serviți ca atare sau incluși în alte preparate. Dar mai găsiți și alte rețete în secțiunea ”Conserve”, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.