Prăjitură cu ciocolată și cremă fructată

de Maria Udrea
1 comentariu
Prăjitură cu ciocolată și cremă fructată

Pentru că ne plac în mod deosebit cremele de prăjituri dulci-acrișoare, am preparat o delicioasă rețetă de prăjitură cu ciocolată și cremă fructată, dulce-acrișoară.

Este o rețetă de prăjitură cu blat de negresă cu ciocolată( brownie) și o cremă de mascarpone cu marmeladă de zmeură.

Ador blaturile de negresă cu ciocolată! Sunt primele la care mă gândesc când vreau să fac o prăjitură mai deosebită.

Vedeți și:

Rețeta Brownie cu cremă de mere și frișcă

Rețeta Brownie cu cremă de cocos și mac

Rețeta Brownie cu gem de caise și bezea cu nuci

Crema de mascarpone cu marmeladă de zmeură  ne-a plăcut în mod deosebit. Este aromată și ușor acrișoară. S-a combinat perfect cu blatul de brownie pe care l-am însiropat. Deasupra am glazurat-o cu ciocolată și am decorat-o cu frișcă și cremă de ciocolată.

Eu am primit de la cineva un borcan de marmeladă de zmeură.

Dar rețeta de prăjitură cu ciocolată și cremă fructată se poate adapta după gusturile fiecăruia. Se poate folosi orice gem de fructe dulce-acrișor.

Gemul de caise s-ar potrivi perfect, sau chiar gemul de zmeură, trecut prin sită. Se încălzește gemul punând borcanul în baie de apă, pe foc, apoi se trece prin sită pentru a elimina semințele.

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Prăjitură cu ciocolată și cremă fructată

Prăjitură cu ciocolată și cremă fructată

Printează
Porții: 24 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.5/5
( 8 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blatul de brownie(28/42 cm):
  • 8 ouă, medii
  • 175 gr zahăr
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 gr unt( 82%)
  • 50 ml lapte
  • 350 gr făină
  • 100 gr nucă măcinată fin
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apă
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 100 gr zahăr
  • Pentru crema fructată:
  • 500 gr mascarpone
  • 350 gr marmeladă de zmeură
  • 50 gr frișcă bătută
  • Pentru crema de ciocolată și glazură:
  • 350 ml frișcă lichidă
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 100 gr ciocolată cu lapte
  • 100 gr frișcă bătută, pentru decor

MOD DE PREPARARE

Pentru prepararea blatului de brownie, începem cu separarea albușurilor de gălbenușuri.
Presărăm puțină sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim restul ingredientelor.
Punem, într-un vas, pe baie de aburi, laptele, untul tăiat în cuburi și ciocolata ruptă.
Amestecăm continuu până sunt topite toate ingredientele solide și compoziția omogenizată.
Lăsăm compoziția de ciocolată să se tempereze, aproximativ 10 minute.
Între timp, pornim cuptorul la 180 de grade.
Mixăm albușurile până devin spumoase, apoi adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până obținem o bezea fermă.
Amestecăm gălbenușurile cu ciocolata temperată, dar nu răcită complet și le încorporăm în bezea. Nu folosim mixerul decât la bezea. Folosim, apoi, o spatulă de silicon.
Încorporăm, treptat, făina cernută cu praful de copt și, la final, nuca măcinată fin.
Tapetăm baza formei de copt cu hârtie, iar pereții îi ungem cu ulei și îi pudrăm cu făină.
Întindem compoziția pentru blat de brownie în tavă și o dăm la cuptor la 180 de grade, pentru 35-40 de minute.
Lăsăm blatul de brownie la răcit, apoi îl scoatem din tavă și îl secționăm în două.

Între timp, pregătim siropul. Fierbem apa cu zahărul până acesta se diluează, apoi stingem focul și adăugăm esența de rom.
Pentru crema fructată, amestecăm mascarponele cu marmelada de zmeură și îi potrivim textura cu puțină frișcă bătută.
Frișca trebuie să fie din cea îndulcită.

Așezăm în tavă prima parte de blat, cea de deasupra, pentru că nu este uniformă. O însiropăm cu 2/3 din siropul răcit și întindem crema fructată peste ea. Însiropăm și cea de-a doua parte de blat, doar cu 1/3 din sirop, pentru a nu se scurge siropul peste cremă. Așezăm cea de-a doua parte de blat  deasupra cremei și îl presăm ușor.
Pregătim glazura de ciocolată.
Încălzim frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul, adăugăm ciocolata ruptă și amestecăm până aceasta se topește și se omogenizează compoziția.
Lăsăm compoziția de ciocolată să se tempereze 6-8 minute și întindem aproximativ 3/4 din ea deasupra prăjiturii.

Restul de compoziție de ciocolată o lăsăm la răcit și o păstrăm pentru decor.
Dăm prăjitura la rece până se întărește glazura de ciocolată.
Mixăm frișca pentru decor, până devine fermă.
Mixăm ciocolata oprită până capătă cremozitate.
Porționăm prăjitura.
Cu ajutorul unui posh cu dui stelat decorăm fiecare porție de brownie cu ciocolată și cremă fructată, cu frișcă și cremă de ciocolată.

Este o prăjitură delicioasă și va arăta perfect pe un platou cu prăjituri festive.

Să vă fie de folos!
Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.