Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci

de Maria Udrea
8307 vizualizări
Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci, glazurată cu ciocolată și porționată pe o tavă neagră acoperită cu hârtie albă dantelată, iar în fundal o coroniță din ramuri de brad împodobită

Pe platoul cu prăjituri de pe masa sărbătorii de Crăciun a stat la loc fruntaș această minunată prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci, glazurată cu ciocolată.

Pentru că îmi plac în mod deosebit prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii și îmi place să experimentez diferite aluaturi, m-am gândit că și aluatul de turtă dulce merge perfect copt pe dosul tăvii. Și bine m-am gândit, pentru că prăjitura a avut mare succes.

Anul trecut am preparat o rețetă de tort de turtă dulce, care la fel de mult ne-a plăcut. Rețeta pentru foile pe dosul tăvii am adaptat-o după cea a blaturilor de tort, modificând ușor cantitățile.

Și tot din categoria rețetelor de turtă dulce am mai preparat anterior și rețeta de turtă dulce la tavă.  Rețetele sunt ușor asemănătoare între ele, diferă textura aluatului pe care o potrivim modificând cantitățile ingredientelor.

Cum se prepară rețeta de prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci

Rețeta foilor de turtă dulce am prezentat-o anterior – vedeți aici rețeta.

 

Am preparat patru foi pentru că am dorit o prăjitură mai înaltă. Iar pentru crema de nuci am folosit lapte condensat și mascarpone.

Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci, glazurată cu ciocolată și porționată pe o tavă neagră acoperită cu hârtie albă dantelată, iar în fundal o coroniță din ramuri de brad împodobită Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci, glazurată cu ciocolată și porționată pe o tavă neagră acoperită cu hârtie albă dantelată, iar în fundal o coroniță din ramuri de brad împodobită

Am mai preparat cremă de nuci și la rețeta de ruladă cu cremă de nuci și glazură de ciocolată. Ne place tare mult această cremă, o folosesc deseori chiar și la torturi.

Vedeți aici și o rețetă de tort cu cremă de nuci și dulce de leche. Este un tort delicios care merită preparat pentru ocazii deosebite.

Cât despre prăjiturile cu foi pe dosul tăvii, dacă și voi le adorați, găsiți pe blog o întreagă colecție de rețete.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci.

Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci, glazurată cu ciocolată și porționată pe o tavă neagră acoperită cu hârtie albă dantelată, iar în fundal o coroniță din ramuri de brad împodobită

Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci

Pe platoul cu prăjituri de pe masa sărbătorii de Crăciun a stat la loc fruntaș… Prăjituri cu foi pe dosul tăvii Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci European Printează
Porții: 40 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 8 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat pentru 4 foi pe dosul unei tăvi de 23/40 cm:
  • 700 gr făină(300 gr + 400 gr)
  • 25 gr cacao
  • 250 gr zahăr tos
  • 250 gr apă clocotită
  • 100 gr unt
  • 2 ouă + 2 gălbenușuri
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • Condimente:
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 1/2 linguriță ghimbir măcinat
  • 1 vârf de linguriță coriandru măcinat
  • 1 vârf de linguriță piper
  • 1 vârf de linguriță cardamon
  • Pentru cremă:
  • 300 gr miez de nucă măcinat fin
  • 30 gr zahăr vanilat
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 475 gr lapte condensat
  • 500 gr mascarpone
  • 10 gr gelatină
  • 50 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • Pentru glazura de ciocolată:
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 100 gr ciocolată cu lapte
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 50 gr unt

MOD DE PREPARARE

Preparăm foile de turtă dulce

Pentru aluat punem 175 gr de zahăr la caramelizat și îl amestecăm continuu până se topește. Într-un ibric, punem 250 ml de apă la fiert.

Adăugăm apa clocotită peste zahărul caramelizat.  Fierbem în continuare siropul de zahăr ars până când se topește tot zahărul solidificat la contactul cu apa. Apoi adăugăm toate condimentele pentru turtă dulce și restul de zahăr. Amestecăm intens până când se topește și zahărul adăugat, apoi stingem focul.

Cernem într-un bol 300 gr de făină și turnăm siropul fierbinte peste ea. Amestecăm făina cu siropul până când obținem un aluat omogen. Lăsăm aluatul opărit să se răcească, apoi adăugăm peste el restul de făină amestecată cu sare, cacao, praful de copt și bicarbonatul. După omogenizare adăugăm cele 2 ouă și 2 gălbenușuri, dar și untul moale.

Frământăm un aluat ușor moale, dar nelipicios. Dacă mai necesită, mai adăugăm puțină făină.

Împărțim aluatul în patru părți egale și întindem din ele patru foi de dimensiunile tăvii. Le întindem pe rând cu ajutorul sucitorului de aluaturi, pe masa presărată cu făină. Apoi rulăm fiecare foaie pe sucitor și o transferăm pe tava unsă cu ulei și presărată cu făină. Înțepăm foaia de turtă dulce cu furculița din loc în loc pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

Coacem foile, pe rând, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru  câte 5 minute.

Patru foi de turtă dulce coapte pe dosul tăvii

Preparăm crema de nuci

Punem într-o crăticioară, pe foc, smântâna pentru frișcă, împreună cu laptele condensat. Le amestecăm și le lăsăm să se încălzească până la punctul de fierbere.  Ridicăm crăticioara de pe foc și adăugăm imediat nuca măcinată fin, amestecată cu zahărul vanilat. Lăsăm compoziția să se răcească.

Când compoziția cu nucă este bine răcită, o amestecăm cu mascarponele, un praf de sare și gelatina hidratată în lapte și lichefiată pe baie de aburi.

Colaj de poze cu pașii de preparare cremă de nuci

Întindem crema de nuci între foile de turtă dulce. Montăm prăjitura în interiorul tăvii pe dosul căreia am copt foile. Acoperim prăjitura cu folie, punem o greutate peste ea și o lăsăm la rece pentru 7-8 ore, sau de pe o zi pe alta.

Preparăm glazura de ciocolată pentru prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci

Punem smântâna pentru frișcă într-o crăticioară și o aducem aproape de punctul de fierbere. Stingem focul și adăugăm în ea ambele tipuri de ciocolată rupte în bucăți și untul. Amestecăm intens până la omogenizare. Turnăm glazura fierbinte peste prăjitură și o întindem uniform cu o spatulă.

Colaj de poze cu pașii de montare a prăjiturii de turtă dulce

Punem din nou prăjitura la rece până când se întărește glazura, apoi o porționăm.

Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci, glazurată cu ciocolată, în tava de copt Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci, glazurată cu ciocolată și porționată pe o tavă neagră acoperită cu hârtie albă dantelată, iar în fundal o coroniță din ramuri de brad împodobită Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci, glazurată cu ciocolată și porționată pe o tavă neagră acoperită cu hârtie albă dantelată, iar în fundal o coroniță din ramuri de brad împodobită Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci, glazurată cu ciocolată și porționată pe o tavă neagră acoperită cu hârtie albă dantelată, iar în fundal o coroniță din ramuri de brad împodobită Prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci, glazurată cu ciocolată și porționată pe o tavă neagră acoperită cu hârtie albă dantelată, iar în fundal o coroniță din ramuri de brad împodobită

Este foarte gustoasă, plăcut aromată, exact ca turta dulce.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.