Probabil fiecare dintre noi mai deține acel caiet îngălbenit de vreme cu rețete de colecție, fie personal, fie transmis de la mama sau de la bunica. Am adunat în această postare o parte dintre cele mai cunoscute rețete de prăjituri festive, care se regăseau în acele caiete.
Sunt rețete vechi, dar mereu de actualitate pentru că sunt delicioase și au acel ceva special din gusturile copilăriei.
Am mai prezentat anterior o selecție de prăjituri festive pentru Crăciun. Tot rețete vechi am adunat și în acea colecție, dar specifice Crăciunului.
Rețetele din colecția de azi le preparăm, de obicei, la mesele festive sau de sărbători. Unele sunt mai simple, altele mai complexe, dar putem aduna pe un platou festiv o parte dintre ele. Las mai jos rețetele cu titluri și pozele aferente pentru a vă folosi drept inspirație.
Rețete de prăjituri festive – Colecție
Pentru a descoperi rețetele care vă interesează din această colecție, dați click pe titluri.
Este una dintre cele mai simple prăjituri cu blat de pandișpan și multă nucă. Interesant este modul de porționare sub formă de semilună.
Savarinele cred că sunt printre cele mai îndrăgite prăjituri de care nu ne săturam niciodată. Combinația de blat însiropat din belșug cu frișcă și dulceață, sau jeleu de fructe este irezistibilă.
Eclerele erau prăjiturile care concurau cu savarinele în cofetăriile de odinioară. Le savuram împreună.
Și aceasta era una dintre prăjiturile de cofetărie favorite. Are foi subțiri de pandișpan, o cremă delicioasă din ouă cu cacao și unt, aromată cu rom și o glazură simplă de ciocolată.
Checul la metru era și este o prăjitură de senzație. Aspectul în două culori este spectaculos, iar gustul pe măsură.
Indienele fac parte tot din prăjiturile de colecție pe care le savuram în cofetărie. Comandam câte două pentru că erau mai micuțe.
Interesantă la aceste prăjituri era la vremea aceea glazura de fondant, așa cum o puteți descoperi și în rețeta prezentată. Acum a fost înlocuită cu glazura clasică de ciocolată.
Și prăjitura Boema era una dintre prăjiturile de cofetărie preferate, pe vremea când nu preparam prăjituri în casă.
Figaro este o prăjitură simplă, dar tare gustoasă, cu aluat fraged ce se topește instant de la prima degustare, gem acrișor de caise și bezea cu multă nucă.
De la prăjitura Fanta îmi plăcea în mod deosebit jeleul acrișor, preparat la vremea aceea cu suc fanta acidulat. Acum se prepară cu suc proaspăt de portocale, pentru că nu mai avem încredere în sucurile de altădată.
Rețete de prăjituri inspirate din bucătăria internațională
Cu prăjitura Tosca am făcut cunoștință mai târziu și tare mult mi-a plăcut combinația blatului cu mac cu crema respectivă, biscuiții și glazura de ciocolată.
La această prăjitură Krantz, este minunată combinația de nuci caramelizate, cremă de gălbenușuri și foi cu albușuri și nucă.
Delicioasa prăjitură Snickers este una dintre cele mai adorate prăjituri cu caramel și a devenit una dintre favoritele casei de la prima preparare.
Este o prăjitură cu blat de cacao însiropat, cremă de griș cu nucă de cocos și o delicioasă și aspectuoasă glazură de ciocolată în două culori.
Și cu această rețetă de prăjitură am făcut cunoștință mai târziu. Ne-a cucerit pe toți atât gustul cât și aspectul ei.
Această prăjitură, chiar dacă nu are legătură cu orașul din denumire, merită un loc în colecția de rețete de prăjituri festive.
Delicioasa prăjitură Raffaello cu ciocolată albă și mult cocos este o prăjitură care se încadrează perfect pe platourile cu prăjituri de iarnă.
Este una dintre cele mai gustoase prăjituri cu brânză și mai de efect, datorită straturilor cu cacao, sub formă de firimituri.
Este o prăjitură din bucătăria ungurească, cu foi și gem de prune. Se găsește sub denumirile de prăjitura Jerbo/ Zserbo, sau Prăjitura Greta Garbo.
Rețete de prăjituri cu foi coapte pe dosul tăvii
Cred că pentru majoritatea dintre noi, prăjitura Albă ca zăpada este prăjitura copilăriei pe care o preparau mamele sau bunicile la sărbătorile de iarnă. Face parte din colecția de prăjituri cu foi pe dosul tăvii.
Prăjitura Cremșnit era una dintre cele mai cremoase prăjituri pe care o savuram în cofetăriile de altădată. Acum preparăm în casă atât crema delicioasă cât și foile.
Fac această prăjitură Carpați cu ocazia oricărei sărbători mai mari, sau la zile onomastice pentru că este foarte spornică și foarte gustoasă. Și aceasta era una dintre cele mai adorate prăjituri de cofetărie.
Este una dintre cele mai gustoase, aspectuoase și spornice prăjituri și este perfectă pentru o masă festivă.
Este una dintre rețetele copilăriei cu care ne răsfățam, de obicei, la sărbătorile de iarnă, sau de Paști.
Prăjitura cu foaie sfărâmată – Katy
Prăjitura cu foaie sfărâmată, este una dintre cele mai bune prăjituri cu foi pe dosul tăvii. Și este foarte aspectuoasă cu foaia aceea sfărâmată, adăugată în cremă.
Colecția de rețete de prăjituri festive este mult mai mare, dar am ales top 25 rețete dintre cele mai des preparate și mai apreciate.
Sper să vă folosească drept inspirație pentru un platou bogat cu prăjituri festive.