Rețete de prăjituri festive

de Maria Udrea
16533 vizualizări
Colaj de poze pentru rețete de prăjituri festive

Probabil fiecare dintre noi mai deține acel caiet îngălbenit de vreme cu rețete de colecție, fie personal, fie transmis de la mama sau de la bunica. Am adunat în această postare o parte dintre cele mai cunoscute rețete de prăjituri festive, care se regăseau în acele caiete.

Sunt rețete vechi, dar mereu de actualitate pentru că sunt delicioase și au acel ceva special din gusturile copilăriei.

Am mai prezentat anterior o selecție de prăjituri festive pentru Crăciun. Tot rețete vechi am adunat și în acea colecție, dar specifice Crăciunului.

Rețetele din colecția de azi le preparăm, de obicei, la mesele festive sau de sărbători.  Unele sunt mai simple, altele mai complexe, dar putem aduna pe un platou festiv o parte dintre ele. Las mai jos rețetele cu titluri și pozele aferente pentru a vă folosi drept inspirație.

Rețete de prăjituri festive – Colecție

Pentru a descoperi rețetele care vă interesează din această colecție, dați click pe titluri.

Prăjitura Semiluna

Este una dintre cele mai simple prăjituri cu blat de pandișpan și multă nucă. Interesant este modul de porționare sub formă de semilună.

Prăjitura Semiluna

Savarine

Savarinele cred că sunt printre cele mai îndrăgite prăjituri de care nu ne săturam niciodată. Combinația de blat însiropat din belșug cu frișcă și dulceață, sau jeleu de fructe este irezistibilă.

Savarine din colecția de rețete de prăjituri festive

Eclere

Eclerele erau prăjiturile care concurau cu savarinele în cofetăriile de odinioară. Nu ne decideam niciodată de care să comandăm, așa că le savuram împreună.

Eclere din colecția de rețete de prăjituri festive

Prăjitura Excelent

Și aceasta era una dintre prăjiturile de cofetărie favorite. Rețeta este destul de simplă, cu foi subțiri de pandișpan, o cremă delicioasă din ouă cu cacao și unt, aromată cu rom, așa cum se făceau cremele pe vremuri și o glazură simplă de ciocolată.

Prăjitura Excelent din colecția de rețete de prăjituri festive

Prăjitura chec la metru

Checul la metru era și este o prăjitură de senzație. Aspectul în două culori este spectaculos, iar gustul pe măsură.

Chec la metru în două culori

Indiene

Indienele fac parte tot din prăjiturile de colecție pe care le savuram în cofetărie. Întotdeauna comandam câte două pentru că erau mai micuțe, sau cel puțin așa mi se păreau mie.

Indiene din colecția de rețete de prăjituri festive

Amandine

Oare este cineva care să nu adore amandinele? Interesantă la aceste prăjituri era la vremea aceea glazura de fondant, așa cum o puteți descoperi și în rețeta prezentată. Acum s-a cam renunțat la ea pentru că este mai laborioasă. A fost înlocuită cu glazura clasică de ciocolată.

Amandine din colecția de rețete de prăjituri festive

Prăjitura Boema

Și prăjitura Boema era una dintre prăjiturile de cofetărie preferate, pe vremea când nu preparam prăjituri în casă.

Prăjitura Boema

Prăjitura Figaro

Prăjitura Figaro este o prăjitură simplă, dar tare gustoasă, cu aluat fraged ce se topește instant de la prima degustare, gem acrișor de caise și bezea cu multă nucă.

Prăjitura Figaro

Prăjitura Fanta

De la prăjitura Fanta îmi plăcea în mod deosebit jeleul acrișor, preparat la vremea aceea cu suc fanta acidulat. Acum se prepară cu suc proaspăt de portocale, pentru că nu mai avem încredere în sucurile de altădată.

Prăjitura Fanta

Rețete de prăjituri inspirate din bucătăria internațională

Prăjitura Tosca

Cu prăjitura Tosca am făcut cunoștință mai târziu și tare mult mi-a plăcut combinația blatului cu mac cu crema respectivă, biscuiții și glazura de ciocolată.

Prăjitura Tosca

Prăjitura Krantz

Prăjitura Krantz, este o altă prăjitură mult îndrăgită. Este minunată combinația de nuci caramelizate, cremă de gălbenușuri și foi cu albușuri și nucă.

Prăjitura Krantz

Prăjitura Snickers

Prăjitura Snickers a apărut mai târziu la noi. Este una dintre cele mai gustoase prăjituri cu caramel și a devenit una dintre favoritele casei de la prima preparare.

Prăjitura Snickers

Prăjitura Bounty

Prăjitura Bounty este o prăjitură cu blat de cacao însiropat, cremă de griș cu nucă de cocos și o delicioasă și aspectuoasă glazură de ciocolată în două culori.

Porții de prăjitură Bounty

Prăjitura Valurile Dunării

Și cu această rețetă de prăjitură am făcut cunoștință mai târziu. Ne-a cucerit pe toți atât gustul cât și aspectul ei.

Prăjitura Valurile Dunării

Prăjitura O noapte la Veneția

Nu am fost, încă, la Veneția, dar prăjitura aceasta, chiar dacă nu are legătură cu orașul respectiv, este tare gustoasă. Merită un loc în colecția de rețete de prăjituri festive.

Prăjitura O noapte la Veneția

Prăjitura Raffaello

Prăjitura Raffaello cu ciocolată albă și mult cocos este atât de fină și delicată încât se cere repetată la fiecare eveniment mai special. Este o prăjitură care se încadrează perfect pe platourile cu prăjituri de iarnă.

Prăjitura Raffaello

Prajitura Rudy

Prăjitura Rudy este una dintre cele mai gustoase prăjituri cu brânză și mai de efect, datorită straturilor cu cacao, sub formă de firimituri.

Prăjitura Rudy

Prăjitura Greta Garbo – Jerbo

Este o prăjitură din bucătăria ungurească, cu foi și gem de prune. Se găsește sub denumirile de prăjitura Jerbo/ Zserbo, sau Prăjitura Greta Garbo.

Prăjitura Jerbo sau Greta Garbo

Rețete de prăjituri cu foi coapte pe dosul tăvii

Prăjitura Albă ca Zăpada

Cred că pentru majoritatea dintre noi, prăjitura Albă ca zăpada este prăjitura copilăriei pe care o preparau mamele sau bunicile la sărbătorile de iarnă. Face parte din colecția de prăjituri cu foi pe dosul tăvii.

Prăjitura Albă ca Zăpada du=in colecția de rețete de prăjituri festive

Prăjitura Cremșnit

Prăjitura Cremșnit era una dintre cele mai cremoase prăjituri pe care o savuram în cofetăriile de altădată. Acum preparăm în casă atât crema delicioasă cât și foile.

Cremșnit cu foi preparate în casă

Prăjitura Carpați

Fac această prăjitură Carpați cu ocazia oricărei sărbători mai mari, sau la zile onomastice pentru că este foarte spornică și foarte gustoasă. Și aceasta era una dintre cele mai adorate prăjituri de cofetărie.

Trei porții din prăjitura Carpați din colecția de rețete de prăjituri festive

Prăjitura Televizor

Prăjitura Televizor este una dintre cele mai gustoase, aspectuoase și spornice prăjituri și este perfectă pentru o masă festivă.

Prăjitura Televizor din colecția de rețete de prăjituri festive

Prăjitura Albinița

Este una dintre rețetele copilăriei cu care ne răsfățam, de obicei, la sărbătorile de iarnă, sau de Paști.

Prăjitura Albinița porționată pe un platou, din colecția de rețete de prăjituri festive

Prăjitura cu foaie sfărâmată – Katy

Prăjitura cu foaie sfărâmată, este una dintre cele mai bune prăjituri cu foi pe dosul tăvii. Și este foarte aspectuoasă cu foaia aceea sfărâmată, adăugată în cremă.

Prăjitura Katy cu foaie sfărâmată

Colecția de rețete de prăjituri festive este mult mai mare, dar am ales top 25 rețete dintre cele mai des preparate și mai apreciate.

Sper să vă folosească drept inspirație pentru un platou bogat cu prăjituri festive.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.