Tocană de praz cu cartofi și carne afumată

de Maria Udrea
271 vizualizări
Porție de tocană de praz cu cartofi și carne afumată în bol rustic, alături de tacâmuri de servit, praz și frunze de pătrunjel

Pentru că ne plac mâncărurile în care folosim mult praz, am preparat pentru masa de prânz o delicioasă rețetă de tocană de praz cu cartofi și carne afumată. Foarte gustoasă este combinația de ingrediente și foarte sățioasă.

Este o rețetă simplă și destul de rapidă, cu ingrediente care se pătrund într-un timp scurt. Carnea afumată este deja procesată, nu are nevoie de timp îndelungat pentru a se pătrunde.  Este ideală rețeta pentru atunci când se adună familia la masă și nu dorim să petrecem prea mult timp în bucătărie. Cartofii se fierb într-un timp scurt, iar prazul, de asemeni se înmoaie foarte rapid.

Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai des preparate la noi în casă. Ne plac pentru că sunt consistente și foarte versatile. Putem combina cartofii cu multe alte ingrediente, pentru gust și sățietate.

Una dintre rețetele cu cartofi foarte apreciată de pe blog este cea de cartofi crocanți în crustă de mălai. O prepar foarte des pentru că ne place și simplă, dar și ca garnitură la friptură. Cartofii pot fi preparați atât cu unt, cât și de post, doar cu ulei. Sunt mai delicioși cu unt, dar ne putem la fel de bine răsfăța cu ei și în post.

Iar din din categoria rețetelor cu praz de pe blog, vă recomand să încercați rețeta de supă cremă de praz cu cartofi și usturoi. Prazul adăugat din belșug oferă o aromă tare plăcută supei. Iar în combinație cu usturoi deliciul este maxim.

 Ce ingrediente mai conține rețeta de tocană de praz cu cartofi și carne afumată

Pe lângă ingredientele menționate în titlu, mai folosim pentru această tocană și ceapă, dar și pastă de roșii cu ardei copți. Pasta de roșii, bulionul sau sucul de roșii sunt nelipsite din rețetele de tocană, clasice. Bineînțeles că pot fi înlocuite și cu roșii proaspete, dar de preferat în sezonul coacerii acestora, în grădină. Iar dacă aveți pastă de roșii simplă, fără ardei copți, puteți adăuga separat în tocană un ardei roșu proaspăt sau congelat.

Ca și condimente am folosit sare, piper și cimbru. Cimbrul este condimentul meu preferat, mai ales în mâncărurile de cartofi. Merge foarte bine și rozmarinul, dar și busuiocul.

Pătrunjelul verde adăugat la final oferă mâncării un plus de prospețime. Se mai poate adăuga și mărar, însă noi preferăm pătrunjelul.

Carnea de porc afumată este cea care aduce un gust deosebit mâncării. Iar dacă dorim mâncarea de post, adăugăm boia de ardei afumată. Ne place aroma pe care o oferă ingredientele afumate, chiar dacă nu este sănătoasă.

Mai găsiți pe blog și alte rețete atât din categoria celor cu cartofi cât și a celor cu praz. Le descoperiți tastând cuvintele ”cartofi”, respectiv ”praz” în caseta de căutare de pe pagina blogului.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tocană de praz cu cartofi și carne afumată.

Porție de tocană de praz cu cartofi și carne afumată în bol rustic, alături de tacâmuri de servit, praz și frunze de pătrunjel

Tocană de praz cu cartofi și carne afumată

Pentru că ne plac mâncărurile în care folosim mult praz, am preparat pentru masa de… Porc Tocană de praz cu cartofi și carne afumată European Printează
Porții: 4 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 8 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 2 fire de praz
  • 1 ceapă
  • 250 gr carne de porc afumată
  • 350 gr cartofi albi
  • 250 gr pastă de roșii cu ardei copți
  • 2 linguri de ulei
  • 2 crenguțe de cimbru uscat
  • sare și piper, după gust
  • 1 legătură de pătrunjel verde.

MOD DE PREPARARE

Începem cu porționarea cărnii în bucăți mai mici și o punem la rumenit într-o tigaie adâncă cu puțin ulei. Adăugăm și 2-3 linguri de apă, pentru a nu ieși carnea prea uscată. O amestecăm bine prin tigaie, pentru a se rumeni pe toate părțile și a se pătrunde uniform.

Apoi adăugăm ceapa curățată și tocată în fâșii. O amestecăm puțin cu carnea prin ulei și adăugăm prazul tocat în rondele. Îl amestecăm și pe acesta cu ingredientele din tigaie și mai adăugăm 1-2 linguri de apă fierbinte.

Dacă vă place gustul de prăjeală, nu adăugați apă deloc. Noi nu ne împăcăm cu acel gust și nici sănătos nu este.

Când rondelele de praz încep să se înmoaie, adăugăm cartofii curățați și tocați în cuburi. Dacă nu este sos suficient în tigaie, mai putem adăuga puțină apă fierbinte. Nu exagerăm cu adaosul de apă pentru a nu diminua gustul ingredientelor.

Lăsăm cartofii să se pătrundă, amestecându-i încet cu ingredientele din tigaie. Apoi adăugăm crenguțele de cimbru și pasta de roșii cu ardei copți. Acoperim tigaia și lăsăm delicioasa tocană de praz cu cartofi și carne afumată să mai fiarbă timp de 10-12 minute. Îi potrivim gustul cu sare și piper.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai mâncării de cartofi cu praz și carne Tocană de praz cu cartofi și carne afumată, decorată cu pătrunjel verde, în tigaie adâncă Porție de tocană de praz cu cartofi și carne afumată în bol rustic, alături de tacâmuri de servit, praz și frunze de pătrunjel Porție de tocană de praz cu cartofi și carne afumată în bol rustic, alături de tacâmuri de servit, praz și frunze de pătrunjel

După stingerea focului, adăugăm și pătrunjelul verde, tocat mărunt.

O astfel de tocană este și mai delicioasă servită cu mămăliguță.

Spor și poftă bună!

Poate vă inspiră și rețeta de cartofi răntăliți, din categoria rețetelor de post.

Cartofi răntăliți în farfurie cu felii de castraveți murați, alături de un ștergar cu furculiță pe el și tigaia cu cartofi

Mai puteți încerca și rețeta de tocană țărănească de praz cu mămăliguță, tot din categoria rețetelor de post.

Tocană țărănească de praz cu mămăliguță

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.