Plăcintă cu dovleac și gutui

de Maria Udrea
7323 vizualizări
Plăcintă cu dovleac și gutui

Frumusețea toamnei o regăsim, nu numai în peisajele feerice care ne încântă ochii, ci și în multitudinea darurilor ei colorate și aromate, cum sunt gutuile și dovlecii, cu care putem să ne delectăm papilele, folosindu-le în diverse preparate cum este și această Plăcintă cu dovleac și gutui.

A ieșit o plăcintă tare gustoasă, plăcut aromată și plăcută ochiului cu degradeul de culori de la umplutură.

Neașteptat de bine s-au combinat gutuile cu dovleacul, nu m-am așteptat să ne placă atât de mult!

Am mai preparat anterior rețete cu astfel de combinații, cum ar fi rețeta de ștrudel cu mere și gutui, sau rețeta de plăcintă cu mere și pere, pe care vi le recomand cu drag.

Ingrediente

  • 450 g  aluat foietaj
  • 500 g dovleac plăcintar, curățat
  • 500 g gutui curățate
  • puțină zeamă de lămâie
  • 1 lingură griș
  • 3-4 linguri zahăr( după gust)
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • În plus:
  • puțin ulei sau unt pentru uns tava
  • făină pentru tapetat
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor

Porții: 25

Timp de preparare: 35 minute

Timp de pregătire: 15 minute

Dimensiuni tavă: 23/40 cm

Mod de preparare pentru rețeta de plăcintă cu dovleac și gutui

Înainte de a ne apuca de umplutură, lăsăm aluatul foietaj la dezghețat, la temperatura camerei.
Curățăm dovleacul și îl tocăm într-un chopper sau robot, dar nu foarte mărunt.
Curățăm gutuile și, asemeni dovleacului, le tocăm, apoi le stropim cu zeamă de lămâie să nu oxideze prea rău.
Eu pun zeama de lămâie într-o sticluță cu pulverizator, înainte de a mă apuca de lucru, apoi, imediat le stropesc.
Amestecăm, într-un vas cu pereți dubli, dovleacul și gutuile și presărăm 3-4 linguri de zahăr.
Puneți zahăr după gust, noi preferăm deserturile mai puțin dulci.
Punem vasul cu ingredientele, amestecate bine, la foc mediu și amestecăm intens până se pătrund bucățile de dovleac și cele de gutui și se formează puțin sirop.
Adăugăm spre final scorțișoara și grișul și lăsăm amestecul pentru umplutură la  temperat pentru 10-15 minute.
Nu trebuie să fie răcit definitiv, dar nici fierbinte să nu fie, înainte de a-l folosi la rețeta de Plăcintă cu dovleac și gutui.

Formăm și coacem delicioasa Plăcintă cu dovleac și gutui

Nu uităm să preîncălzim cuptorul pentru 12-15 minute, la 180 de grade.
Întindem aluatul foietaj pe folia cu care este acoperit și tăiem din el cam 1/3.
Partea de 2/3 din aluat o întindem la baza tăvii de copt, unsă cu ulei și tapetată cu făină.
Întindem compoziția de dovleac cu gutui peste foaia de aluat.
Foaia de aluat oprită o decupăm cu un decupator special, care formează un grilaj frumos.
Trasăm, practic, cu decupatorul, linii peste foaia de aluat, apoi tragem de marginile aluatului și rezultă acel frumos grilaj.
Transferăm grilajul peste  umplutură și avem grijă să introducem marginile pe sub umplutură, să nu se retragă în timpul coacerii.
Dăm tava la cuptor pentru 25-30 de minute, până când grilajul de deasupra plăcintei cu dovleac și gutui este bine rumenit.
Lăsăm, apoi, plăcinta cu dovleac și gutui să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.
O servim cu poftă alături de cei dragi, simplă, sau lângă un ceai aronat, o cafea sau o cană cu lapte.

Să vă fie de folos!

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.